Izbori i napadi u Iraku

Radiosarajevo.ba
Izbori i napadi u Iraku

Glasanje u Iraku

U Iraku se održavaju važni parlamentarni izbori. Iako su mjere sigurnosti na najvišem nivou, zatvorene su granice i uveden policijski sat, a samo u Bagdadu za sigurnost građana tijekom izbornog dana brine se više od 200.000 vojnika i policajaca, početak izbora obilježila je artiljerijska vatra i serija eksplozija u kojima su poginule najmanje 24 osobe i 60 ranjeno.

Od eksplozije u bagdadskoj četvrti Ur jedna zgrada je porušena, a 12 osoba je poginulo, saznaje se iz ministarstva unutrašnjih poslova. U četvrti Šurta er-Rabija, u još jednom napadu na stambenu zgradu, četiri osobe su poginule i osam ih je ranjeno.Na Bagdad je ispaljeno pedesetak artiljerijskih projektila. Al-Kaida je ranije zaprijetila smrću svim Iračanima koji izađu na parlamentarne izbore.

Iračko ministarstvo unutarnjih poslova saopćava da je najmanje 38 osoba ubijeno, a 110 ranjeno.

Širom Bagdada i u drugim dijelovima zemlje izvršeno je više desetaka minobacačkih napada. Poslije jednog od takvih napada u Bagdadu su se srušila dva stambena bloka, javio je BBC.

Granica s Iranom je zatvorena, a u sigurnosnim operacijama sudjeluje gotovo pola miliona vojnika i policajaca.

Vlasti su ukinule ranije uvedenu zabranu kretanja vozilima kako bi omogućile građanima da dođu do biračkih mjesta.

Premijer Nuri al-Maliki pozvao je birače da u što većem broju izađu na izbore i naglasio da će njihovo sudjelovanje dati poticaj demokratiji u zemlji.

Izbori se održavaju u razdoblju bitno smanjenog nasilja. Broj ubijenih civila, iračkih vojnika i pripadnika američkih snaga je mnogo manji nego proteklih godina.

ftv/fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak