Iranskom fudbaleru Amir Nasr-Azadaniju prijeti pogubljenje

5
Radiosarajevo.ba
Iranskom fudbaleru Amir Nasr-Azadaniju prijeti pogubljenje

Iranski fudbaler Amir Nasr-Azadani suočava se sa pogubljenjem u Iranu nakon što je vodio kampanju za prava žena usred antivladinih protesta koji su zahvatili Iran nakon smrti Mahse Amini.

U Iranu su bili rasprostranjeni antivladini protesti potaknuti smrću 22-godišnje Mahse Amini, koja je umrla u pritvoru u septembru nakon što je privedena zbog navodnog nepoštivanja islamskog kodeksa oblačenja u zemlji.

U poruci koju je u ponedjeljak objavio službeni Twitter nalog sindikata igrača FIFPRO navodi se: 'FIFPRO je šokiran i zgrožen izvještajima da se profesionalni fudbaler Amir Nasr-Azadani suočava s pogubljenjem u Iranu nakon što je vodio kampanju za ženska prava i osnovne slobode u svojoj zemlji.

Schmidt pred večerašnje obraćanje u UN-u: "Moram reći da ne vidim da imamo vojni sukob"

Amnesty International je saopćio da iranske vlasti traže smrtnu kaznu za najmanje 21 osobu u, kako su naveli, "lažnim suđenjima koja su osmišljena da zastraše one koji učestvuju u narodnoj pobuni koja je potresla Iran".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak