Iranska vlast zatvorila dvije novinarke koje su izvještavale o slučaju preminule Armite Garawand

0
DW
Iranska vlast zatvorila dvije novinarke koje su izvještavale o slučaju preminule Armite Garawand

Opet je jedna djevojka u Iranu pretučena tako da je u komi. Pretukla ju je policija jer nije ispravno nosila maramu. Novinarke koje su prošle godine izvještavale o smrti Jine Mahse Amini osuđene su na duge kazne zatvora.

U Iranu su dvije nagrađivane novinarke osuđene na dugogodišnje kazne zatvora zbog izvještavanja o prošlogodišnjim protestima. Nilufar Hamedi i Elaheh Mohammadi su bile prve predstavnice medija, koje su u jesen 2022. saopštile o smrti Kurdkinje Jine Mahse Amini, koja je izazvala masovne proteste u Iranu.

One su odmah uhapšene i u višemjesečnom sudskom procesu, zatvorenom za javnost, proglašene krivima za kolaboraciju sa SAD-om, urotu protiv državne sigurnosti i propagandu protiv Islamske Republike. Nilufar Hamedi je osuđena na sedam godina zatvora, Elaheh Mohammadi na šest godina.

Bosanac radio na novoj Appleovoj seriji sa slavnim Donom Cheadleom: Otkrio nam je detalje

"Najprije su tužene za špijunažu, iako su njihovi poslodavci iz dva iranska lista više puta naglašavali da su dvije novinarke dobile nalog da govore o tom slučaju", kaže Moein Khazaeli u izjavi za Deutsche Welle.

Khazaeli, koji je studirao pravo i politologiju na Univerzitetu u Teheranu i Univerzitetu u Malmöu u Švedskoj, trenutno radi kao pravni stručnjak za medije. Naglašava da ova presuda nema pravnog utemeljenja čak ni u iranskim zakonima, te dodaje: "Prije svega zato što protiv Hamedi i Mohammadi nisu podneseni nikakvi dokazi. U njihovoj presudi se tvrdi da su one promijenile način ponašanja društva iz pasivnosti u aktivizam. Prema iranskim zakonima to nije krivično djelo. Ali, apsurdno je da ta formulacija stoji u presudi. To jasno pokazuje kako iransko pravosuđe i sigurnosne vlasti smatraju kriminalcima i one ljude koji žive svoja građanska prava."

Bezobziran politički sistem

Nilufar Hamedi je izvještavala za Shargh, jedne od najvećih iranskih dnevnih novina, iz bolnice u kojoj je Jina Mahsa Amini ležala u komi. Elaheh Mohammadi je kao reporterka novina Ham-Mihan putovala u rodno mjesto Jine Mahse Amini Saqqez u regiji Kurdistan na sjeverozapadu Irana, kako bi izvijestila o sahrani koji je doveo do jedne od prvih protestnih akcija. Dok su Hamedi i Mohammadi bile u zatvoru, UNESCO im je u maju u odsutnosti dodijelio Nagradu za slobodu medija.

"Nije slučajno da je presuda protiv mojih kolegica objavljena upravo u nedjelju, istovremeno s vijesti o kliničkoj smrti Armite", kaže novinarka Moloud Hadžisadeh u razgovoru za DW. "To je upozorenje svima, koji rade u medijima i koji uprkos represijama traže istinu i bave se svojim poslom." Hadžisadeh je u više navrata hapšena zbog svoga izvještavanja o protrstima u Iranu. U januaru 2021. je osuđena na godinu dana zatvora. Prije nego što je trebala stupiti na izdržavanje kazne, ona je pobjegla iz Irana i sad živi u Norveškoj. Ona dodaje: "Politički sistem pokazuje kako bezobzirno postupa prema novinarima i kako lako može uništiti njihov život, stavljajući ih iza rešetaka."

Opet jedna djevojka u komi

Slučaj 16-godišnje učenice, koja leži u komi, ponovo je uzbudio iransko društvo. Ona se zove Armita Garawand. Armita je išla u školu i nije nosila maramu. Prema jednom izvoru, koji je 5. oktobra kao svjedok razgovarao s novinarima britanskog Guardiana, Armitu je 2.10. u podzemnoj željeznici napala "moralna policija", koja se brine za provođenje odredbe o nošenju marame. Iranske vlasti to opovrgavaju i tvrde da se Armita onesvijestila zbog niskog pritiska.

Iranske vlasti tvrde da su podzemne željeznice potpuno pokrivene nadzornim kamerama. Ali vlasti tvrde da upravo vagon u kojem je Armita povrijeđena nije imao nadzornu kameru. Umjesto toga, objavili su snimke nadzornih kamera na željezničkoj stanici, iz kojih se ne može vidjeti šta se dogodilo u vagonu.

Stanje Armite Garawand "nije ohrabrujuće" i uprkos nastojanjima dokotra izgleda da je klinički mrtva", objavila je u nedjelju, 22. oktobra, agencija Borna, koja je povezana s ministarstvom za mlade i sport.

Taj slučaj podsjeća na tragični slučaj Jine Mahse Amini u septembru prošle godine. Ona je kratko nakon što ju je uhapsila "moralna" policija, jer navodno nije nosila maramu kako je propisano, dovezena u bolnicu ne dajući znakove života. Njena smrt je izazvala višemjesečne proteste protiv političkog sistema u Iranu, pri čemu su poginule stotine ljudi, a hiljadu ih je uhapšeno. Među uhićenima su bile i Nilufar Hamedi i Elaheh Mohammad, koje su pisale o tom slučaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak