Iran: Trn u oku Međunarodne zajednice

Radiosarajevo.ba
Iran: Trn u oku Međunarodne zajednice
Atomska trakavica oko iranskog programa obogaćivanja urana izgleda nema kraja. Međunarodni pritisci na službeni Teheran rastu, a iranski pregovarači postavljaju uslove prije nego što prihvate prijedlog Međunarodne agencije za atomsku energiju da sarađuju u procesu obogaćivanja s Rusijom i Francuskom.

Uprkos tome što se Teheran očito ne želi službeno izjasniti o prijedlogu agencije za atomsku energiju, iranski poslanik agencije, Ali Asghar Soltanieh tvrdi da je "Iran spreman pod nadzorom IAEA-e nabavljati uran od bilo koga".

Pregovarači trenutačno povećavaju pritisak na Iran, a ruska i britanska nastojanja do sada nisu urodila plodom. Stoga je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao pet država s pravom veta zajedno s Njemačkom da se ponovno sastanu kako bi raspravili o daljnjoj saradnji s Iranom.

Strpljenje Međunarodne zajednice pri kraju

Podsjećamo, Iran je prošle sedmice pristao, ali samo u načelu, na saradnju s Rusijom i Francuskom koje bi trebale sudjelovati u obogaćivanju i isporučivanju urana. Dugogodišnji diplomatski pokušaji suzbijanja moguće izgradnje atomskog oružja nisu imali uspjeha, poručili su iz središnjice IAEA-e. U Beču već smatraju da će se ponovno morati pregovarati o zahtjevima Irana da nabavlja svoj uran od drugih izvora.

Ministar vanjskih poslova Manucher Mottaki izjavio je da će se prijedloge međunarodnih tijela ponovno razmatrati nakon što tehnička komisija analizira prijedlog te dodaje kako će Iran do tada nastaviti svoj kritizirani nuklearni program.

Govoreći o postupcima službenog Teherana, Hillary Clinton konstatirala je da strpljenje SAD-a ima svoj kraj. Glavni sekretar UN-a Ban Ki-Moon također je apelirao na iranske vlasti da popuste međunarodnim pritiscima te da konačno prihvate prijedlog IAEA-e.

Svjetska međunarodna zajednica za to vrijeme i dalje je u strahu od mogućnosti izgradnje atomskog oružja iako Teheran i dalje ustraje na tvrdnjama da je program namijenjen isključivo civilnim svrhama.

vecernji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak