Iran podigao crvenu zastavu koje se mnogi plaše: Evo šta ona simbolizira

14
Radiosarajevo.ba
Iran podigao crvenu zastavu koje se mnogi plaše: Evo šta ona simbolizira

Nekoliko minuta nakon što je iranski vrhovni vođa obećao "oštru kaznu" za Izrael u znak odmazde za ubistvo palestinskog lidera Ismaila Hanijeha u Teheranu u srijedu, simbolična crvena zastava istaknuta je na vrhu velike džamije u svetom gradu Komu.

Zastava je podignuta po šesti put u istoriji Irana i simbolizira krv mučenika i poziva na pravdu i odmazdu.

Posljednji put zastava se pojavila uoči neviđenog iranskog raketnog i bespilotnog napada na Izrael u aprilu ove godine.

Potpuna promjena retorike: Zelenski smatra da Rusija treba sudjelovati na mirovnom samitu

Iranski lider ajatolah Sayyid Ali Khamenei ranije je obećao "oštru kaznu" za Izrael kao odmazdu za ubistvo Hamasovog političkog vođe.

"Zločinački i teroristički cionistički režim ubio je našeg dragog gosta u našoj kući i učinio nas ožalošćenim", rekao je ajatolah Hamnei u izjavi u srijedu, dodajući da je "također pripremio teren za oštru kaznu za sebe".

Rekao je da je dužnost Irana da se osveti za ubistvo Hanija, koji je bio u glavnom gradu Irana na inauguraciji predsjednika Masouda Pezeshkiana.

"Smatramo svojom dužnošću da osvetimo njegovu krv u ovom gorkom i teškom incidentu koji se dogodio na teritoriji Islamske Republike”, rekao je Khamenei, izražavajući saučešće Haniyehovoj porodici i palestinskoj grupi.

Iran je najavio trodnevnu javnu žalost širom zemlje za Hanijehom.

Ko je bio ubijeni vođa Hamasa? Smatralo ga se umjerenim, iako su mu Izraelci ubili tri sina

Sahrana će biti održana u Iranu u četvrtak, nakon čega će Hanijehino tijelo biti prebačeno u Dohu u Kataru, navodi Hamas u saopćenju na svom Telegram kanalu.

On će biti sahranjen u glavnom gradu Katara u petak, objavila je grupa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak