Iran planira deset novih postrojenja za obogaćivanje urana

Radiosarajevo.ba
Iran planira deset novih postrojenja za obogaćivanje urana

Iranski mediji javljaju da vlada u Teheranu planira izgradnju deset novih postrojenja za obogaćivanje urana. Objava iranske vlade o proširenju njenog kontroverznog nuklearnog programa dolazi dok međunarodne sile i Agencija Ujedinjenih naroda za atomsku energiju pokušavaju zaustaviti iranske aktivnosti na polju obogaćivanja urana.

Zastupnici u iranskom Parlamentu tražili od vlade da smanji opseg suradnje s Agencijom za atomsku energiju.Glasnogovornik Parlamenta Ali Larijani rekao je zastupnicima da strani pritisak na Iran predstavlja "zastarjele igre".

U rezoluciji Agencije za atomsku energiju, koja je usvojena u petak, kritizira se Iran zbog prkošenja međunarodnoj zajednici, koja traži zamrzavanje aktivnosti na obogaćivanju urana i zbog tajne izgradnje jednog nuklearnom postrojenja pokraj mjesta Gom.

Rezolucija traži da Iranodmah obustavi izgradnju tog objekta i otkrije postojanje eventualnih drugih tajnih nuklearnih postrojenja. Kina i Rusija glasale su za rezoluciju, unatoč bliskim vezama s vladom u Teheranu, što se promatra kao rijedak potez koji bi trebao povećati pritisak na Iran. Iran je odbacio ovu rezoluciju i nazvao je "taktikom zastrašivanja".

voanews.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak