Iran od 2007. radi na detonatoru za nuklearnu bombu?

Radiosarajevo.ba
Iran od 2007. radi na detonatoru za nuklearnu bombu?

Britanski dnevni list Times piše kako je Iran još 2007. počeo testirati ključnu komponentu za nuklearne bombe. Listi citira jedan tajni iranski tehnički dokument u kojem se detaljno opisuju pokusi sa neutronskim inicijatorom, dijelom nuklearne bombe ogovornim za detoniranje i za nuklearnu eksploziju.

List također piše da ta naprava nema nikavu civilnu namjenu. Stručnjaci za nukelarno naoružavanje kažu da nema sumnje da je ono što iranski dokumenti opisuju dio nuklearne bombe. Dodaju da to pokazuje da je Iran vrlo blizu sklapanju nuklearne bombe i da je vjrovatno pitanje trenutka, a možda i novaca, kada će je imati.

Prestanak diplomatskih odnosa

Ipak u samom dokumentu stoji da je planirano da eksperimenti sa ovim dijelom bombe traju četri godine, što znači da je Iran trenutno negdje na pola puta. U dokumentu također stoji da je izvor neutrona za detonator uranijev deuterid, koji je koristio i Pakistan za istu namjenu.

Ove dokumente već je pregladalo nekoliko velikih svjetskih obavještajnih agencija, a oni su proslijeđeni i Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju. Ukoliko se pokaže da su ovi dokumenti autentični, neće biti nikave sumnje da Iran radi na nuklearnom oružju i da njegov nukelarni program nema isključivo civilne namjene. Nakon dokazivanja njihove autentičnosti, neće više biti nikave sumnje da Iran radi na nukelarnom oružju, pa diplomatsko rješevanje ovoga problema više neće biti moguće.

Izraelske dvojbe


Dokumenti su originalno napisani na farsiju, ali su prevodeni na engleski, a te prijevode verificirala sa dva neovisna izvorna govornika farsija. Oni se pojavljuju u trenutku kada ne međunarodnoj razini raste pritisak da se Teheranu zbog nedostatne suradnje oko obustavljanje nukelarnog programa, uvedu dodatne sankcije. Ali takođe, ovi bi dokumenti mogli bi izazvati dodatnu zabrinutost u Izraelu, zemlji koja se osjeća izravno ugroženom iranskim nukelarnim programom.

Zanimljivo je i to da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu stalno ističe da Izrael mora imati alternativni plan ako pregovori s Iranom ne uspiju. Istovremeno, neki izraelski stratezi procjenjuju da će premijer Netanyahu u idućih šest mjeseci morati donijeti najtežu odluku u svojoj karijeri – zapovjediti ili ne vojne udare na iranska nuklearna postrojenja. Odluka nije lagana jer bi napad na Iran mogao izazvati ratni požar na cijelom Bliskom istoku.

vecernji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak