Irak: Amerikanci se spremaju kući

Radiosarajevo.ba
Irak: Amerikanci se spremaju kući

Foto: AP

Iračke snage u danas su i zvanično preuzele kontrolu nad Bagdadom i ostalim gradovima nakon što su im američke snage predale nadležnost nad sigurnošću u urbanim područjima, u ključnom koraku ka okončanju američke vojne uloge u toj zemlji.

Sat koji je odbrojavao vrijeme do odlaska prikazan je na iračkoj TV kako odbrojava do nule dok je prolazio ponoćni rok za američke vojnike da se povuku u svoje baze izvan gradova, javio je AP.

"Povlačenje američkih vojnika sada je dovršeno nakon svega što su žrtvovali za sigurnost. Sada slavimo obnovu suvereniteta", izjavio je Sadiq al-Rakibi, viši savjetnik premijera Nurija al-Malikija.

Pentagon nije objavio nikakav komentar kojim bi obilježio istek ovoga roka.

Vatrometi, a ne plamenovi od bombaških napada, prekrivali su bagdadski horizont u ponedjeljak navečer, a hiljade ljudi prisustvovale su zabavi u parku gdje su pjevači izvodili patriotske pjesme.

Sa zvučnika na policijskim stanicama i vojnim kontrolnim punktovima čuli su se snimci istih pjesama tokom dana, dok su iračka vojna vozila ukrašena cvijećem i nacionalnim zastavama patrolirala prijestonicom.

"Svi smo sretni - šiiti, suniti i Kurdi na ovaj dan. Amerikanci su nam toliko naškodili i toliko su nas uvrijedili", izjavio je Waleed al-Bahadili dok je slavio u parku.

Al-Maliki je proglasio nacionalni praznik i proglasio je 30. juni "Danom nacionalnog suvereniteta".

Ponoćna predaja ovlasti iračkim snagama ispunila je brojne građane ponosom, ali također i strepnjom da vladine snage nisu spremne nositi se s militantima i da će nasilje rasti. Šiiti strahuju od novih bombaških napada sunitskih militanata; suniti strahuju da će im iračke snage sigurnosti pod šiitskom dominacijom pružiti malo zaštite.

Ukoliko Iračani uspiju suzbiti nasilje u narednim mjesecima, to će pokazati da je zemlja konačno na putu ka stabilnosti. Ukoliko ne, to će opredstavljati izazov obećanju američkog predsjednika Baracka Obame da okonča nepopularni rat koji je odnio živote više od 3.400 američkih vojnika i desetaka hiljada Iračana.

Na ceremoniji punoj simboličnosti vodeći američki vojni zapovjednik u Bagdadu general major Daniel Bolger predao je svome iračkom kolegi ključeve bivše zgrade ministarstva odbrane koja je služila kao zajednička baza.

"Dana 30. juna 2009., u skladu sa sigurnosnim sporazumom između Iraka i Amerike, Iračani preuzimaju komandu nad Bagdadom", izjavio je Bolger.

Ovo povlačenje, u skladu sa zahtjevima američko-iračkog sigurnosnog sporazuma, prvi je veliki korak ka povlačenju svih američkih snaga iz zemlje do 31. decembra 2011. Obama je izjavio da će se sve borbene trupe povući do kraja augusta 2010.

Usprkos današnjem zvaničnom povlačenju, nešto američkih vojnika će ostati u gradovima samo ako to bude zatraženo od njih. Američka vojska će nastaviti borbene operacije u ruralnim područjima i u blizini granice, ali samo uz dopuštenje iračke vlade.

Amerikanci nisu javili koliko će vojnika biti u gradovima u savjetodavnim ulogama, ali ogromna većina od od više od 130.000 američkih vojnika koji ostanu u zemlji bit će smještena u velikim bazama izvan gradova.

fena/AP/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak