Homeinijeva unuka uhapšena na proslavi Revolucije

Radiosarajevo.ba
Homeinijeva unuka uhapšena na proslavi Revolucije
Slika imama Homeinija (Arhiv)

Deseci hiljada Iranaca okupili su se u četvrtak ujutro na velikom trgu Azadi u Teheranu kako bi obilježili 31. godišnjicu Islamske revolucije iz 1979.

Opozicija ne odustaje od proslave

Obilježavanje godišnjice revolucije osigurava veliki broj policijskih i drugih sigurnosnih snaga.

Plašeći se protesta opozicije, vlasti su zabranile stranim novinarima da prate povorke, ali su im odredili mjesto na trgu Azadi na kojem mogu slušati govor predsjednika Mahmouda Ahmadinejada.

Masa ljudi je sa sedam mjesta u povorkama krenula prema trgu Azadi noseći iranske zastave i transparente na kojima piše "Smrt Americi" i "Smrt Izraelu", moglo se vidjeti na televiziji.

Raspoređene su specijalne policijske snage na trgu i oko njega.

Glavni lideri opozicije, koji nemaju pravo na proteste, pozvali su svoje pristalice da se masovno odazovu zvaničnim skupovima u cijelom Iranu kako bi se čuo njihov glas.

Feministica unuka radikalnog Imama Homeinija

Uhapšena unuka Imam Homeinija

Lider takozvanog „Zelenog pokreta“ pozvao je svoje pristalice da učestvuju u proslavi, ali stižu i informacije da provladina milicija ne dozvoljava opozicionim pristalicama priključivanje skupu.

Sin Mehdija Karroubija, jednog od poraženih predsjedničkih kandidata, rekao je za Al Jazeeru da su njegovog oca u automobilu napale sigurnosne snage.

Opozicioni portal Jaras javlja da Karroubi nije ozbiljnije povrijeđen kada su mu slomljena stakla na automobilu. Ovaj portal javlja da je napadnut i Mohammed Khatami, bivši reformistički predsjednik Islamske Republike Iran.

Unuka Imama Homeinija, feministička aktivistica Zahra Eshraghi i njen muž, Mohammed Reza Khatami, brat bišveg predsjednika Khatamija, uhapšeni su na godišnjicu revolucije, saznaje Al Jazeera iz svojih anonimnih izvora.

Policija je ranije javila da je na godišnjicu Revolucije uhapšen veliki broj pristalica opozicije te da su sigurnosne snage spremne spriječiti incidente.

Ahmadinejad se obratio masama

Predsjednik Irana, Mahmoud Ahmadinejad, u svom govoru pred masama na Azadi Trgu, branio je pravo zemlje na obogaćivanje urana i nuklearnu energiju.

„Slava Bogu, javljeno je da proizvedena prva tura za 20 posto obogaćenog urana koji je na raspolaganju naučnicima“, rekao je.

Islamska revolucija u Iranu sprovedena je 1979. Godine kada je svrgnuta dinastija Pahlavi, i otada je Iran pod poluformalnom vlašću vjerskih lidera (mula). Godinama je totalitaristički režim ugrožavao osnovne ljudske slobode, što je donekle dokinuto u vrijeme reformiste Mohammeda Khatamija, ali je dolaskom Ahmadinejada na vlast obnovljen radikalni duh islamske revolucije a zemlja je skoro pa u potpunoj međunarodnoj izolaciji.

kenan, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak