Historijski trenutak: Palestina prvi put zauzela svoje mjesto u Generalnoj skupštini UN-a

2
Radiosarajevo.ba
Historijski trenutak: Palestina prvi put zauzela svoje mjesto u Generalnoj skupštini UN-a

Palestinci su ovog utorka, 10. septembra, prvi put zauzeli svoje službeno mjesto među 193 zemlje članice u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN).

Na početku 79. zasjedanja najvećeg tijela UN-a, palestinski diplomati sjedili su u ime "Države Palestine" između Šri Lanke i Sudana.

Skupština je to pozdravila pljeskom, a egipatski predstavnik ocijenio je da je riječ o historijskom trenutku. Palestinci su do sada sjedili u Generalnoj skupštini kao promatrači i bili su smješteni iza diplomata država članica.

Neočekivan prizor na Jadranskoj obali: Pogledajte šta je more izbacilo na plažu

Rezolucija Generalnoj skupštine UN-a, koja je usvojena u maju, dala je Palestincima veća prava sudjelovanja i privilegije u Skupštini, gdje se održavaju rasprave i nijedna država članica nema pravo veta.

Pozvala je također Vijeće sigurnosti UN-a da razmotri primanje Palestine u punopravno članstvo u UN-u. Vijeće sigurnosti ima konačnu riječ u tom pitanju.

A, još najmanje 24 Palestinaca je ubijeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze u protekla 24 sata, čime je broj ubijenih od 7. oktobra povećan na 41.206. "Okupacione izraelske snage počinile su tri nova masakra u Pojasu Gaze u protekla 24 sata, u kojima su ubijene 24, a ranjeno 57 osoba", navodi se u saopćenju Ministarstva zdravlja u Pojasu Gaze.

Tako je broj ubijenih Palestinaca od početka izraelskih napada povećan na 41.206, a broj ranjenih na 95.337. U saopćenju se navodi da je veliki broj žrtava i dalje zarobljen pod ruševinama, jer spasilačke ekipe ne mogu vršiti akcije potrage i spašavanja zbog kontinuiranih izraelskih udara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak