Historija atentata na američke predsjednike: Evo koliko ih je ubijeno i kad je bio zadnji napad

1
Radiosarajevo.ba
Historija atentata na američke predsjednike: Evo koliko ih je ubijeno i kad je bio zadnji napad

Američkoj politici političke likvidacije nisu nepoznate. Popis pokušaja atentata i atentata na američke predsjednike dok su bili u uredu dug je gotovo kao i američka historija.

Najpoznatiji je dakako ubistvo Johna F. Kennedyja 22. studenog 1963. godine u Dallasu. Neuspjeli pokušaji ubojstva američkog predsjednika u novijoj historiji dogodili su se još u martu 1981. godine. Tada je Ronald Reagan ranjen dok je napuštao hotel Hilton u Washingtonu. Proveo je 12 dana u bolnici. Također, Gerald Ford preživio je dva pokušaja atentata, oba u septembru 1975. godine. Atentatorice su bile žene, Lynette Squeaky Fromme i Sara Jane Moore.

Još su tri predsjednika osim Kennedyja ubijena: Abraham Lincoln je ubijen 14. aprila 1865. godine. Ubijen je u pozorištu u Washingtonu. Njegov atentator John Wilkes Booth je upao u predsjednikovu ložu i upucao ga u glavu. Bio je dio skupine koja je smatrala da je Lincoln tiranin koji je prekršio ustav. James A. Garfield ubijen je 1881. godine na željezničkoj stanici u Washingtonu.

Najbolji strijelac Europskog prvenstva nakon transfer sage potpisuje za francuskog velikana

Umro je dva mjeseca kasnije, zbog infekcije rane. Atentator je proglašen psihički nestabilnim. William McKinley napadnut je u septembru 1901. godine. Upucan je u Buffalu u saveznoj državi New York. Za njegova se atentatora vjeruje da je bio anarhist i radikal.

Pokušaji atentata izvedeni su na: Andrewa Jacksona 1835. godine. Pokušao ga je ubiti nezaposleni slikar na sprovodu.

Theodore Roosevelt dobio je metak u prsa 1912. godine u Milwaukeeju u Wisconsinu dok je bio je u utrci za treći mandat. Franklin D. Roosevelt ranjen je dok je držao govor u Miamiju na Floridi. Pokušaj atentata izveo je nezaposleni građevinski radnik 1933. godine koji je promašio predsjednika, a ranio četvero drugih ljudi te ubio tadašnjeg gradonačelnika Chicaga Antona Cermaka.

Dva aktivista za nezavisnost Portorika pokušala su 1950. godine ubiti Harryja Trumana u Blair Houseu u Washingtonu. Truman je tamo stanovao za vrijeme renovacije Bijele kuće. Jedan od napadača je ubijen, a stradao je policajac iz predsjednikove pratnje Leslie Coffelt, piše Jutarnji List.

Sve zanimljive informacije o atentatu na Donalda Trumpa čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak