Hezbollah uzvratio: Ispaljene rakete na Izrael

9
Radiosarajevo.ba
Hezbollah uzvratio: Ispaljene rakete na Izrael

Tokom noći na nedjelju Hezbollah je ispalio 50-ak raketa iz Libanona prema gornjoj Galileji. Snimke pokazuju kako se izraelski sistem protuzračne odbrane "Željezna kupola" (Iron Dome) odmah rano ujutro aktivirao na nebu iznad Izraela.

U izjavi, u kojoj je preuzeo odgovornost za raketni napad, Hezbollah je jasno dao do znanja da to nije bio odgovor na ubistvo njihovog višeg zapovjednika. Libanonski Hezbollah, šijitska militantna skupina iza koje stoji Iran, tvrdi da je to zapravo bio odgovor na izraelske napade u kojima su ubijeni civili u dva sela na jugu Libanona, piše Sky News.

"U znak potpore našem postojanom palestinskom narodu u Pojasu Gaze te njihovom hrabrom i časnom otporu, ovo je bio odgovor na napade izraelskog neprijatelja na sela Kafr Kile i Deir Siryana u kojima su povrijeđeni civili", izvijestili su i dodali kako su raketama tipa kaćuša gađali naselje Beit Hillel. Mnoge je presreo "Iron Dome", no nekoliko njih navodno je uzrokovalo požare na tom području.

Severina odbila prekinuti koncert usprkos nevremenu: 'Rekli su da će me tresnut struja'

A nakon što je Pentagon u petak saopćio kako će rasporediti dodatne borbene avione i mornaričke ratne brodove na Bliski istok te nakon što su američki i britanski dužnosnici apelirali na svoje državljane da napuste Libanon, oglasio se i američki predsjednik Joe Biden. Rekao je kako se nada da će Iran odustati od prijetnji odmazdom Izraelu te tako spriječiti širenje rata na Bliskom istoku.

Napetosti u regiji dosegnule su vrhunac nakon što je visoki politički čelnik Hamasa, Ismail Hanija, ubijen u iranskoj prijestolnici, Teheranu. Iran je obećao osvetiti njegovu smrt i s Hamasom optužuje Izrael za spomenutu likvidaciju. Spomenuti atentat uslijedio je dan nakon što je izraelska vojska izvijestila da je ubila višeg zapovjednika Hezbollaha u Bejrutu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak