Haos na ulicama širom Venecuele nakon izbora: Jedan čovjek ubijen, deseci uhapšenih

0
Radiosarajevo.ba

Najmanje jedna osoba ubijena je u protestima protiv izbornih rezultata predsjedničkih izbora u Venecueli, objavila je nevladina organizacija Foro Penal u ponedjeljak, dok se istodobno za utorak najavljuju novi protesti.

Najmanje 46 ljudi uhapšeno je u gradovima širom te južnoameričke zemlje, piše Foro Penal na platformi X, prenosi Hina.

Smrtni slučaj dogodio se u sjevernoj saveznoj državi Yaracuy, iako se ne zna više detalja o tome. Lokalni mediji prenose kako su poginule dvije osobe.

Od četvrtka u FBiH struja skuplja za 10 posto: Računi veći za čak 10 KM

Protesti širom zemlje izbili su nakon kontroverznih izbora na kojima je pobjedu odnio autoritarni predsjednik Nicolas Maduro. Nakon objave rezultata izbili su nasilni sukobi između demonstranata i snaga sigurnosti.

Snimke s televizije pokazuju policiju koja koristi suzavac, a na demonstrante koji su marširali do predsjedničke palače u prijestolnici Caracasu je pucano. Vjerovatno su pucali pripadnici provladine paravojne grupe Colectivos, piše agencija dpa. Snimke pokazuju i kako policija ne intervenira kako bi zaustavila napade na demonstrante.

Opozicija je pozvala na velike proteste protiv vlasti i u utorak. Vlada pak planira svoj protuprotest.

Nacionalno izborno povjerenstvo proglasilo je pobjedu Madura, koji je na vlasti od 2013.  On je prema tim navodima dobio 51,2 posto glasova na izborima u nedjelju, dok je kandidat opozicije Edmundo Gonzalez dobio 44,2 posto. Opozicija ne priznaje rezultate i tvrdi da je riječ o izbornoj prevari.

Čelnica opozicije Maria Corina Machado u ponedjeljak je rekla da su protivnici vlade imali pristup 73 posto prebrojanih glasova te da se pokazalo da njihov predstavnik ima ogromnu prednost. Ona tvrdi da je Gonzalez pobijedio u svim saveznim državama i ima više od 6,2 miliona glasova, dok Maduro ima samo 2,7 miliona.

Američka vlada i nekoliko zemalja Latinske Amerike izrazile su sumnju u službene izborne rezultate.

Maduro bi trebao započeti svoj treći šestogodišnji mandat u januaru 2025.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak