Haos na Bliskom istoku: Izrael proglasio pripravnost na ratno stanje, mobilizira se vojska

1
Radiosarajevo.ba

Izraelske odbrambene snage su proglasile stanje pripravnosti za rat kao odgovor na iznenadni napad iz Gaze. Ministar odbrane odobrio je mobilizaciju vojnih rezervista. 

Izraelske odbrambene snage su na X-u, nekadašnjem Twitteru, objavile da će braniti zemlju

Izraelska vojska rekla je da je spremna za rat, a Hamas je objavio početak vojne operacije protiv Izraela, javljaju svjetske novinske agencije. Hamas je izveo danas najveći napad na Izrael u posljednjih nekoliko godina otvorivši žestoku raketnu paljbu iz Pojasa Gaze, dok su naoružani napadači prešli granicu.

Davor Dragičević otkrio ime ubice svog sina

Dok su sirene upozorenja zavijale diljem južnog i središnjeg Izraela, uključujući Jeruzalem, izraelska vojska je rekla da je spremna za rat, a premijer Benjamin Netanyahu sazvao je hitan sastanak sigurnosnih dužnosnika.

Ovaj incident je najozbiljniji otkad su Izrael i Hamas vodili desetodnevni rat 2021. godine, a izraelski mediji izvještavaju o oružanim sukobima između skupina palestinskih boraca i snaga sigurnosti u gradovima na jugu Izraela.

Raketni napad na Izrael: Čuju se eksplozije blizu Tel Aviva i Jerusalima

Vojni komandant Hamasa Mohamad Deif objavio je početak "vojne operacije" protiv Izraela, pozivajući Palestince na borbu.

Ministar obrane Yoav Gallant odobrio je mobilizaciju rezervista i proglasio "specijalnu sigurnosnu operaciju" u radijusu do 80 kilometara od Pojasa Gaze kako bi izraelska vojska mogla bolje zaštititi civile.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak