Hancock: Indijski soj korone je zarazniji za 40 posto od britanskog

Radiosarajevo.ba

Ministar zdravstva Velike Britanije Matt Hancock je upozorio da je prerano da se kaže da li će restriktivne mjere biti ukinute 21. juna, s obzirom da su najnoviji izvještaji pokazali da je novi delta soj koronavirusa zarazniji za 40 posto od britanskog.

Insitut za javno zdravlje Engleske je saopćio da je (indijski) delta soj sada dominantan u Velikoj Britaniji, s obzirom da je broj inficiranih skočio sa 5.472 na 12.431, piše Al Jazeera.

“Rekli smo da ćemo ljudima dati dovoljno vremena da se spreme za 21. juni, za kada je zakazan sljedeći korak za ublažavanje mjera, a ono što je važno to je da vidimo da li će naši uslovi koje smo odredili biti ispunjeni”, kazao je Hancock.

FOTO: EPA: Ministar zdravstva Velike Britanije

Dao je nadu Britancima da bi moglo doći do ublažavanja mjera 21. juna i dodao da je broj hospitalizacija ravan, iako se povećao broj slučajeva prethodnih sedmica.

Hancock je, međutim, rekao da je važno da se vidi utjecaj novog, delta (indijskog) soja, piše Guardian.

Procjene govore da bi delta soj mogao biti negdje između 30 i 100 posto prenosiviji od takozvanog Alpha soja koji je prvi put identificiran u Kentu.

"To znači da je teže upravljati koronavirusom s novim indijskim sojem. Ipak, najvažnije je da ste nakon dvije doze vakcine sigurni da ćete dobiti istu zaštitu kao i sa starom varijantom. Dakle, dobra vijest je da vakcina i dalje djeluje jednako efikasno", kazao je Hancock.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak