Gadafijev sin predvodi grupu libijskih čelnika

Radiosarajevo.ba
Gadafijev sin predvodi grupu libijskih čelnika

Foto: Getty images

Saif al-Islam, sin libijskog predsjednika Moamera Gadafija, imenovan je za koordinatora plemenskih, političkih i poslovnih čelnika, što se smatra drugim najutjecajnijim položajem u sjevernoafričkoj državi, javlja Fena.

Prema pisanju libijskog dnevnika Oea, grupa "narodnih vođa" je odobrila imenovanje 36-godišnjeg Saifa za svog šefa.

Još uvijek se ne zna koja će tačno ovlaštenja imati mladi Gadafi, ali će njegovo imenovanje, bude li potvrđeno, uvjeriti promatrače da se Saif priprema naslijediti svoga oca, ocijenila je agencija Reuters.

Libijski mediji su ranije ovog mjeseca izvijestili kako je Gadafi zatražio da njegovom sinu bude dato istaknuto mjesto u vladi, navodeći da je Saif odan čovjek i da voli Libiju, te da će zemlju osloboditi raširene korupcije i drugih društvenih problema, što kako tvrdi državne strukture nisu učinile.

Stručnjaci i opozicijske grupe u egzilu kažu da je Muamar Gadafi, koji je već 40 godina na vlasti, odredio svog sina za nasljednika i da time želi ojača vlastiti položaj.

Saif al-Islam, dijelom obrazovan u Londonu, nalazi se na čelu Fondacije Gadafi, ali mu do sada nije bio povjeren položaj u državnoj upravi, dok njegova braća zauzimaju ključne funkcije u vojsci, sigurnosnom aparatu i privredi.

Saif je, piše britanska novinska agencija, a prenosi Fena, izaslanik u koga njegov otac ima najviše povjerenja

U zasluge Saifu se pripisuje, između ostlog, što je 2003. pomogao da se britanska i američka vlada uvjere kako njegov otac želi okončati izolaciju Libije tako što će odustati od programa razvoja oružja za masovno uništenje.

Otada je Libija počela izlaziti iz međunarodne izolacije, ukinute su joj ekonomske sankcije i Tripoli je normalizirao diplomatske odnose s ključnim zapadnim zemljama.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak