Financial Times: "Čemu i Kome" služe poslanici?

Radiosarajevo.ba
Financial Times: "Čemu i Kome" služe poslanici?

Prva smjena jednoga predsjednika donjeg doma britanskog parlamenta u tri stoljeća prva je tema britanske štampe u srijedu: iznuđena ostavka Michaela Martina, zbog afere u vezi s troškovima koje poslanici naplaćuju od države, opisuje se kao događaj od historijskog značaja.

Novine su prekrivene ogromnim naslovima "Kraj džentlmenskog kluba", "Crni dan za parlament", "Novi poredak" i možda najuočljivije ocjenom Daily Telegrapha, lista koji je pokrenuo aferu nakon što se domogao tajnih informacija o troškovima poslanika, da se u utorak dogodila jedna "veoma britanska revolucija".

List u redakcijskom komentaru na naslovnici piše da ostavka Michaela Martina, u govoru koji je trajao samo 33 sekunde, odražava slom povjerenja javnosti u politički sistem.

"Nakon ove afere birači znaju da njihovi izabrani predstavnici u Westminsteru nisu samo arogantni već i korumpirani. Pa i pored toga nije bilo marševa, demonstracija i sukoba s policijom. Svi, međutim, znaju da je ovome došao kraj i da poslije imenovanja novog predsjedavajućeg donjeg doma treba da uslijede i novi izbori. Jedino će nakon takvoga novog početka biti moguće obnoviti i ojačati instituciju zvanu parlament. To je britanski način i on je još uvijek dobar", završava Daily Telegraph.

Financial Times u nešto mirnijem tonu piše da je iznuđena ostavka Michaela Martina i cijeli skadnal oko poslaničkih troškova "pokazao jednu veću i širu istinu" o britanskom društvu.

"Ugled Westminstera je već duže vremena u opadanju jer se prava moć postepeni seli prvo u izvršnu vlast, dakle vladu, pa zatim u Bruxelles i regionalne skupštine koje su posljednjih godina uspostavljene u Škotskoj i Velsu".

"Povrh toga", konstatira ovaj list, "ne postoji više ni ona ideološka strast zbog koje su ljudi ranije ulazili u politiku, pa je javnost opravdano počela da se pita – čemu i kome služe njeni predstavnici u parlamentu?"

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak