Evropski parlament: Na dnevnom redu politika proširenja

Radiosarajevo.ba
Evropski parlament: Na dnevnom redu politika proširenja
U Strasbourg danas počinje četverodnevno plenarno zasjedanje Evropskog parlamenta na kojem će poslanici glasati o politici proširenja EU s naglaskom na Island, Tursku i zapadni Balkan, prenijela je Srna.

Debata o ovom pitanju zakazana je za srijedu, a glasanje o rezoluciji u četvrtak.

Parlament će iznijeti svoj stav u vezi sa napretkom koje su postigle zemlje kandidati za proteklih godinu dana kada bude glasao o rezoluciji o strategiji proširenja za 2009. godinu, koju je izradila Evropska komisija.

Poslanici će iznijeti i stav o dodatnoj budžetskoj pomoći od 400 miliona eura za Srbiju, BiH, Jermeniju i Gruziju.

Parlament će se pripremiti i za provođenje Lisabonskog sporazuma, odnosno povećanje ovlaštenja u okviru ovog sporazuma, kao i dolazak dodatnih 18 poslanika. Poslanici će glasati o promjenama internih propisa Evropskog parlamenta koje treba da odražavaju ove promjene.

Poslanici će razmatrati i pripreme za sjednicu Evropskog savjeta 10. i 11. decembra, ekonomski razvoj, građanska prava i konferenciju o klimatskim promjenama u Kopenhagenu. Predstavnici švedskog predsjedništva EU i Evropska komisija učestvovaće u ovoj pripremnoj debati.

Poslanici će, između ostalog, razmatrati upotrebu jezika manjina u sklopu zajedničkog evropskog kulturnog nasljeđa, nakon saopštenja Evropske komisije, problem gusarenja kod obala Somalije kao i stalne institucionalne i političke krize u toj zemlji.

Članovi Evropskog parlamenta apelovaće na Savjet i Komisiju da osmisle plan EU koji će se baviti nasiljem nad ženama u okviru rezolucije povodom 10. godišnjice Međunarodnog dana eliminacije nasilja nad ženama.

Očekuje se i da će poslanici razmotriti planove o usvajanju smjernica unutrašnje politike EU za narednih pet godina uključujući građanska prava i slobode, pogranični kriminal, terorizam i ilegalnu imigraciju. Debata o ovom pitanju zakazana je za utorak.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak