Evropska metropola zabranjuje najam električnih romobila: "Ukidamo autorizaciju kompanijama"

2
Radiosarajevo.ba
Evropska metropola zabranjuje najam električnih romobila: "Ukidamo autorizaciju kompanijama"

Madridske gradske vlasti najavile su da će uskoro stupiti na snagu zabrana najma električnih romobila, po uzoru na nekoliko drugih velikih gradova koji su takvu odluku donijeli ranije, a sve zbog opasnosti koje takva prijevozna sredstva predstavljaju za "sigurnost pješaka".

"Ukidamo autorizaciju kompanijama koje iznajmljuju električne romobile na ulicama našega grada", objavio je gradonačelnik Madrida, José Luis Martinez-Almeida (PP, desno orijentisana stranka), u poruci na društvenoj mreži X.

"Naš prioritet su fizički integritet i sigurnost stanovnika Madrida", nastavio je, napomenuvši da bi zabrana upotrebe "trebala stupiti na snagu u oktobru". Tri su komapnije trenutno ovlaštene za najam električnih romobila na madridskim ulicama: Lime, Dott i Tier Mobility, piše Hina.

Tarik Filipović oduševljeno o Mostaru: "Iznova fasciniran ljepotama Hercegovine"

Nijedna od navedenih kompanija "nije ispoštovala uvjete koje smo im odredili da bismo zajamčili sigurnost pješaka, posebno starijih osoba", rekao je Martinez-Almeida. Gradske vlasti iznijele su kritike na račun triju kompanija, posebno zbog izostanka jamstava o sigurnosti pješaka i zbog nedostatka tehnologije kojom bi se spriječile vožnja i parkiranje na zabranjenim mjestima.

U brojnim je velikim gradovima naglo porasla ponuda električnih romobila zahvaljujući operaterima poput Limea, Birda, Dotta, Winda i Bolta. Ranije je takva ponuda predstavljala prednost za lakše prometovanje gradom, ali ubrzo su se pojavile kritike zbog sve češćih saobraćajnih nesreća.

Najam električnih romobila zasad su zabranili Pariz, Montreal, Las Vegas i New Orleans, a Barcelona, Toronto i New York nikada za njih nisu dali zeleno svjetlo. Brojni drugi gradovi uveli su razna ograničenja, smanjivši broj takvih prometala, ograničivši maksimalnu brzinu ili zabranivši vožnju električnim romobilom nogostupima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak