Evropom kruži heroin zaražen antraksom

Radiosarajevo.ba
Evropom kruži heroin zaražen antraksom


U Evropi je preminulo osam osoba od infekcije antraksom preko zaraženog heroina, saopćile su zdravstvene vlasti, a jedan stručnjak je savjetovao korisnicima da odmah prestanu uzimati tu drogu, prenosi Fena

"Apelujem na sve korisnike droge da odmah prestanu da upotrebljavaju heroin i da stupe u kontakt s lokalnim službama za borbu protiv zavisnosti, za podršku", upozorio je u saopćenju Kolin Remzi, epidemiolog u Škotskoj.

U toj pokrajini je 15 uživalaca heroina zaraženo antraksom. Od njih su sedmorica preminula. Osma žrtva je 42-godišnji muškarac iz Njemačke, a razlog njegove smrti je zaraza antraksom, nakon što je ubrizgao drogu, prenosi Reuters.

U Berlinu je Ministarstvo zdravlja saopćilo da se sada sumnja da Evropon kruži heroin sa sporama antraksa (i moguće psihoaktivnim supstancama), koje mogu biti upotrijebljene kao biološko oružje.

Infekcija antraksom pogađa najčešće divlje i domaće životinje u Aziji, Africi i dijelovima Evrope. Ljudi se rijetko inficiraju, ali dodirom zaraženih životinja infekcija može da se prenese i izazove oštećenja kože.

Ako se bacil udahne, može brzo da se širi i dok se pojave simptomi obično je suviše kasno za uspješno liječenje antibioticima.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) upozorio je na svom siteu da su moguće novi slučajevi antraksa, te naglasio: "Pojava 15 potvrđenih slučajeva, uključujući osam smrtnih u periodu od pet sedmica, neobična je i neočekivana", prenosi Fena

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak