Evropa se smrzava

Radiosarajevo.ba
Evropa se smrzava

Ekstremno vrijeme nije zahvatilo samo Hrvatsku. Štoviše, u usporedbi s nekim krajevima hrvatske se temperature čini čak i visokima.

U Bavarskoj je tako jučer izmjereno čak minus 33 stepena Celzijusa. Vrijeme širom Evrope ima i ozbiljne posljedice. Švicarski kanton Graubünden sinoć je zabilježio rekordno nisku temperaturu od minus 32 stepena Celzijusa.

Na obali Sjevernog mora snijeg se polako počinje pretvarati u kišu, a temperatura je, pišu mediji, "porasla" na "samo" minus 10.

Smrtni slučajevi

U Ukrajini su u pomoć vozačima zarobljenim na cesti morala doći vozila ministarstva za kontrolu hitnih situacija. U Ukrajini je tokom sedmice u različitim incidentima povezanim s hladnoćom poginulo devet ljudi.

Vezano: U Češkoj od hladnoće umrlo pet ljudi

Na Sardiniji je voz iskočio iz šina, pri čemu je poginuo vozač. Snažne kiše na otoku uzrokovale su odrone zemlje, koja je pala na tračnice. Promet je vrlo problematičan. Nacionalni mediji u Italiji pišu kako će ovaj vikend biti najhladniji u godini.

Španija se također trese pod naletima snijega koji je uzrokovao opasne uvjete na cestama, a Njemačka trenutno ruši rekorde.

Kolaps saobraćaja

Dva velika londonska aerodroma, Gatwick i Luton, preko noći s petka na subotu su nakratko morali biti zatvoreni jer je teški snježni prekrivač potpuno paralizirao njihov rad, a cijela je zemlja ostala blokirana nanosima.

Slična se situacija ponovila i u snijegom zametenom Parizu, u kojemu su jučer nanosi snijega na tri sata obustavili rad aerodroma Charles de Gaulle i Orly.

U Poljskoj je udar hladnoće uvelike otežao promet. Temperature u glavnom gradu Varšavi drastično su pale preko noći, što je uzrokovalo haos na cestama. Nisu ostali pošteđeni ni vozovi. U gradu Wroclawu temperature su pale na minus 12 stepeni, pa su putovanje vozom morala biti odgođena za dva i pol sata.

Najrazvikaniji događaj dogodio se jučer u Eurotunelu ispod kanala La Manche. Zbog velike temperaturne razlike u tunelu i vani četiri su se vlaka pokvarila, a preko 2000 ljudi ostalo je zarobljeno.

Eurostar, kompanija koja vozi kroz tunel, za jučer je otkazala sve vlakove, kako se ne bi ponovio sličan incident.

Svi se nadaju bijelom Božiću, ali po prognozama će veći dio kontinenta u nadolazećoj sedmici doživjeti veliko zatopljenje.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak