Evropa ključa: U osam gradova jedne zemlje izdaje se crveno upozorenje

0
Radiosarajevo.ba
Evropa ključa: U osam gradova jedne zemlje izdaje se crveno upozorenje

Dok je toplotni talas zahvatio centralne i južne dijelove Italije, u pojedinim gradovima izdato je crveno upozorenje. 

Ekstremne vrućine zahvatile su zemlju u junu, ranije nego prethodnih godina. Lokalni mediji su naveli da je u Italiji na snazi minojska anticiklona koja dolazi iz Afrike, a koja je dovela do povećanja temperatura zraka iznad 40 stepeni.

Ministarstvo zdravstva uvrstilo je 15 gradova, među kojima je i glavni grad Rim, u crvenu kategoriju, što znači najveći rizik. Ministarstvo je za sutra izdalo crveno upozorenje u osam gradova, uključujući Rim, Ankonu, Kampobaso, Frozinone, Latinu, Palermo, Rieti i Perugiju.

I BH meteo upozorio na nevrijeme koje dolazi: Pratite uživo kretanje oluje koja će zahvatiti BiH

Vlasti su istakle da visoke temperature predstavljaju rizik za vitalne organe poput mozga, te upozorile da ekstremne temperature predstavljaju prijetnju ne samo za starije, djecu, pacijente i ranjive grupe, već i za širu javnost.

U glavnom gradu termometri su povremeno pokazivali 41 stepen i više. Ljudi su pokušali da se rashlade u vodi u fontanama u gradu. Posebno interesovanje je bilo za fontane Barcaccia ispred Španskih stepenica, jednog od turističkih mjesta Rima.

Veliki požar izbio je u podne u četvrti Magliana u glavnom gradu. Vatrogasci su intervenisali sa kopna i iz zraka. Neki putevi u okrugu Magliana zbog požara su zatvoreni za saobraćaj, a neke kuće u blizini evakuisane su iz predostrožnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak