Evakuacija atinskih predgrađa zbog požara (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Evakuacija atinskih predgrađa zbog požara (VIDEO)

osvježeno u 18:30

Požari u Atini skoro pod kontrolom

Neposredne opasnosti od širenja požara koji su prijetili da zahvate i druga predgrađa Atine više nema pošto je vjetar oslabio, saopćila je danas grčka vlada.

"Intezitet požara opada i područje pod kontrolom se povećava", prenose agencije izjave vatrogasaca.

Grčke vlasti su saopćile da je sada ostao samo jedan veći vatreni front.

Portparol vlade, Panos Livadas, rekao je da je u požarima dosad izgorjelo više od 150 miliona kvadratnih metara šume i obradive zemlje, uključujući i maslinjake, a da će vlada objaviti mjere o sanaciji kada vatra bude stavljena pod punu kontrolu.

Avioni iz Francuske, Italije i Kipra učestvovali su u gašenju požara, kao i više stotina vojnika i vatrogasaca, prenijeli su svjetski mediji.

Razorni vikend za Atinu

Atina je s okolinom doživjela razornih 48 sati tokom vikenda zbog požara, a hiljade stanovnika sjevernih predgrađa provele su noć između nedjelje i ponedjeljka na otvorenome.

Svim stanovnicima jednoga atinskog predgrađa naređeno je u nedjelju da napuste domove zbog vatrene stihije koja se približava centru grada nošena jakim vjetrom. Tokom noći, najmanje šest velikih požara nije bilo pod kontrolom vatrogasaca.

U Grčkoj je ovih dana registrirano čak 70 požara od kojih su neki izbili na otocima, javili su izvještači BBC-a. U izvještajima s terena u nedjelju je javljeno da je vatrena stihija stigla na samo dvadesetak kilometara sjeveroistočno od najužeg centra Atine.

Deset hiljada stanovnika naselja Agios Stefanos, koje se nalazi sjeveroistočno od centra Atine, odmah mora napustiti svoje domove. U predgađu Stamata dužnosnik Crvenog križa Grčke Nikos Orfanos je rekao da njegov tim radi s vatrogascima i komunalnim službama na suzbijanju požara i posljedica vatrene stihije.

"Na mjestima gdje bjesne požari ima oko dvjesta predstavnika Crvenog križa. Trenutno djelujemo u saradnji s vatrogascima. Mi smo obezbijedili veliki broj kamiona s vozačima, a također nudimo svoje vozače vojsci kada su joj potrebni", rekao je Orfanos pred predstavnicima medija u nedjelju popodne.

Italija, Francuska i Kipar su saopćili da će poslati avione u pomoć grčkim vatrogascima, koji se bore s požarima u okolini grčke prijestolnice.

Usprkos tome što je su sada izgorjeli deseci kuća i što su evakuirane hiljade osoba, još uvijek nema izvještaja o žrtvama.

http://www.youtube.com/watch?v=mXzKtMswsJg


Izvještač BBC-a iz glavnog grada Grčke kaže da je do sada srećom broj poginulih u požarima u Grčkoj ove godine znatno manji nego 1997. kada je život izgubilo 77 ljudi a šestina pošumljenih površina u zemlji izgorjela.

Mediji i stručnjaci ocjenjuju da su ovogodišnji požari izazvali pravu "ekološku katastrofu", stvorivši nove velike površine spaljene šume. Planina Pendeli je najviše nastradala u velikim požarima 2007. godine, a daljnja erozija rastinja bila bi pogubna za taj dio Grčke, navodi dopisnik BBC-a Malcolm Brabant – i objašnjava da će gubitak šuma ubrzati proces pretvaranja zemljišta oko Atine u pustinju.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak