Erdogan: Armenija se mora povući sa azerbejdžanske zemlje

Radiosarajevo.ba
Erdogan: Armenija se mora povući sa azerbejdžanske zemlje

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je u nedjelju da Armenija mora da se povuče iz oblasti Nagorno-Karabah u Azerbejdžanu, kako bi osigurala podršku parlamenta u Ankari sporazumu o normalizaciji odnosa između Turske i Armenije.

"Turska ne može da načini pozitivan korak prema Armeniji ukoliko se ona ne povuče s azerbejdžanske zemlje. Ukoliko to pitanje bude riješeno, naš narod i naš parlament imat će pozitivniji stav prema ovom protokolu i ovom procesu", rekao je premijer Erdogan na kongresu Partije pravde i razvoja (AKP), prenosi Fena.

Turska i Armenija potpisale su u subotu u Cirihu sporazum usmjeren na normalizaciju dioplomatskih odnosa i otvaranje zajedničke granice, koji se smatra historijskim. Dvije države nemaju diplomatske odnose odkako ih je Turska prekinula 1993. i zatvorila zajedničku granicu kao znak podrške još jednoj kavkaskoj državi Azerbejdžanu koji je u to vrijeme ratovao protiv separatista u svom regionu Nagorno Karabah pretežno naseljenom Armenima.

Sporazum sada treba da odobre turski i armenski parlament u jeku protivljenja nacionalista na obje strane i jeremenske dijaspore koja insistira na tome da Turska prizna da je ubistvo oko 1,5 miliona Armenatokom Prvog svetskog rata bio genocid, naveo je Reuters.

"Mi ćemo iznijeti protokol parlamentu, ali parlament mora da ocijeni kakve su prilike između Azerbejdžana i Jermenije kako bi odlučio da li ovaj protokol može da bude primenjen," rekao je Erdogan.

Svojim izjavama, Erdogan je, čini se, pokušao da razuvjeri Azerbejdžan, koji je ljutito reagovao na potpisani sporazum u subotu, ističući da bi mogao da predstavlja prijetnju po sigurnost u regionu i "baci sjenku" na odnose dviju država s preovlađujućim muslimanskim stanovništvom, navela je britanska agencija.

"Normalizacija odnosa Turske i Armenije prije povlačenja jermenske vojske s okupirane azerbejdžanske teritorije je u direktnoj suprotnosti s nacionalnim interesima Azerbejdžana, saopćilo je u nedjelju azerbejdžansko ministarstvo vanjskih poslova. U oštro sročenom saopćenju ministarstvo iz Bakua je istaklo da sporazum "baca sjenku na bratske odnose Azerbejdžana i Turske, koji su izgrađeni na historijskim korijenima".

Nagorno-Karabah, oblast u pretežno muslimanskom Azerbejdžanu, poslije ratova krajem 1980-tih i početkom 1990-tih, kontrolišu kršćani Armeni. U višegodišnjim oružanim sukobima ubijeno je 30.000 osoba, oko milion je raseljeno, a Azerbejdžan je izgubio 16 posto teritorije.

Potpisan povijesni sporazum između Armenije i Turske

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak