Ekvador: U pošiljci banana pronađena ogromna količina kokaina vrijedna 224 miliona dolara

1
Radiosarajevo.ba
Ekvador: U pošiljci banana pronađena ogromna količina kokaina vrijedna 224 miliona dolara

Policijski psi su u Ekvadoru nanjušili 6,23 tone kokaina skrivene u pošiljci banana.

Službenici su nakon pretrage pošiljke zaplijenili 5.630 paketa napunjenih bijelom supstancom za koju je nakon provjera ustanovljena da sadrži kokain.

Pošiljka je bila namijenjena tržištu u Njemačkoj, rekli su dužnosnici, a njena se vrijednost procjenjuje na 224 miliona dolara. Vlasti su uhitile petero ljudi povezanih s pokušajem krijumčarenja droge, piše BBC.

Sarajevski kardiolog o opasnostima koje donosi vrućina i ko je pod najvećim rizikom za zdravlje

Policija je pronašla kokain tokom rutinske inspekcije kontejnera u luci Posorja, jugozapadno od najvećeg ekvadorskog grada Guayaquila. Krijumčari su pakete s kokainom sakrili ispod sanduka s bananama. 

Odao druge osumnjičenike

Jedan od uhapšenih je predstavnik izvozne kompanije odgovorne za pošiljku koji je kasnije službenicima dao imena četiri druge osumnjičene osobe. Među njima su voditelji plantaže banana u kojoj je, kako se sumnja, kokain stavljen u pošiljku, kao i vozač koji je kontejner odvezao u luku. 

Ekvador je postao glavna tranzitna zemlja za kokain proizveden u susjednom Peruu i Kolumbiji, a kriminalne grupe koriste ekvadorske luke za transport droge u Evropu i SAD.

Prošle su godine ekvadorske snage sigurnosti zaplijenile više od 200 tona droge, većinom kokaina. U januaru su policajci pronašli najveću zalihu ikad zaplijenjenu u Ekvadoru - 22 tone kokaina – koja je bila zakopana na farmi svinja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak