Ekološki aktivisti ne odustaju: Ponovo su se lijepili po pistama i avionima u Njemačkoj

0
Radiosarajevo.ba
Ekološki aktivisti ne odustaju: Ponovo su se lijepili po pistama i avionima u Njemačkoj

Ekološki aktivisti iz pokreta "Posljednja generacija" izveli su danas nekoliko akcija na njemačkim aerodromima, a u mondenom ljetovalištu na otoku Syltu zalijepili su se za krila privatnog aviona.

Na otoku Sylt na Sjevernom moru aktivisti su upali na pistu i zalijepili se za privatni avion te za samu pistu. Na objavljenom videu na platformi X vidljivo je kako zaštitar pokušava aktiviste udaljiti od aviona.

Prema saopćenju uprave aerodroma, zrakoplovni promet nije bio ugrožen ili prekinut

Incident u Parizu pred zatvaranje Olimpijskih igara: Hitno evakuisan Ajfelov toranj

Na internetskoj stranici Posljednje generacije objavljeno je kako je apsurdno da privatni avioni svakodnevno prometuju između Sylta i gradova poput Muenchena, Frankfurta ili Duesseldorfa.

Radi se o gradovima koji u Njemačkoj slove kao gradovi u kojima živi natprosječno mnogo imućnih.

Akcije su istovremeno izvršene i na aerodromima Stuttgart i Dortmund, ali aktivisti tamo nisu došli na piste, nego su protestovali u zgradama terminala.

Posljednjih sedmica pripadnici Posljednje generacije blokiraju promet u aerodromima lijepeći se za piste.

Pripadnici tog pokreta od njemačke vlade traže jačanje mjera koje bi dovele do toga da se u Njemačkoj do 2030. prestanu upotrebljavati fosilna goriva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak