Ekološka katastrofa u SAD-u: Urušio se most tokom prelaska voza, iscurili toksični materijali

0
Radiosarajevo.ba
Ekološka katastrofa u SAD-u: Urušio se most tokom prelaska voza, iscurili toksični materijali

Iskakanja voza sa šina u Montani uzrokovao je urušavanje mosta preko rijeka Yellowstone i poslao više vagona u vodu, rekli su dužnosnici okruga Stillwater u subotu.

Oštećeni željeznički vagoni prevozili su "topljeni sumpor i asfalt", prema saopštenju Montana Rail Link.

Dva vagona s natrijevim hidrogen sulfatom bila su dio iskakanja sa šina, ali nijedan nije sletio u rijeku "i provedene su početne procjene kvalitete zraka koje su potvrdile da nema oslobađanja povezanog s ta dva vagona", rekla je željeznica.

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Iskakanje sa šina dogodilo se oko 6:00 sati ujutro. Više cisterni oštećeno je i cure "naftni proizvodi", prema službi za katastrofe i hitne slučajeve okruga Yellowstone.

Iskakanje sa šina na Montana Rail Link vozu uključivalo je "nekoliko vagona s opasnim supstancema", rekla je regionalna željeznička firma u ranijem saopštenju. Posada voza je sigurna i nema izvještaja o povredama, rečeno je u navedenom saopštenju.

Dužnosnici okruga Yellowstone rekli su da nema trenutačne prijetnje i "poduzimaju se mjere opreza".

Željeznica je rekla da će "sigurno odgovoriti na hitnu situaciju, kontrolirati sve ispuštanje i ublažiti utjecaje".

"Tokom situacije MRL će sarađivati ​​s lokalnim, državnim i saveznim partnerima kako bi procijenio utjecaj na prirodne resurse i razvio odgovarajuće napore za čišćenje, uklanjanje i obnovu", navodi se u saopštenju.

Uzrok iskakanja sa šina još nije utvrđen i ljudima se traži da se udalje s područja oko mosta željezničke pruge preko rijeke Yellowstone, piše CNN

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak