Dvodnevni samit Evropske unije

Radiosarajevo.ba
Dvodnevni samit Evropske unije

U Briselu danas počinje dvodnevni samit Evropske unije. Dvije ključne teme na dnevnom redu su klimatske promene i kriteriji izbora budućeg predsjednika i šefa diplomatije Unije. Lideri 27 članica Evropske unije okupit će se kako bi detaljno razmotrili planove koji će pomoći efikasnijem djelovanju Evropskog savjeta, predsjednika Unije, Evropske komisije i Evropskog parlamenta, javlja FTV.

Rasprava o predsjedniku i visokom predstavniku za vanjsku politiku bit će nezvanična. Poznato je da su do sada, istina poluzvanično, svoju kandidaturu za mjesto predsjednika istakli premijer Luksemburga Žan-Klod Junker i bivši britanski premijer Toni Bler.

Na samitu će se pokušati i riješiti nesuglasice oko iznosa koji svaka članica treba da plati za pomoć zemljama u razvoju u borbi protiv globalnog zatopljavanja. Evropska komisija je preporučila da evropske zemlje plaćaju do 15 milijardi eura godišnje do 2013. godine. Također, 27 lidera moraju donijeti odluku šta će ponuditi Češkoj kako bi bio okončan ratifikacijski proces Lisabonskog ugovora.

Češki predsjednik Vaclav Klaus jedini odbija da potpiše sporazum, jer strahuje da bi Nijemci koji su nakon Drugog svjetskog rata protjetani iz tadašnje Čehoslovačke mogli zatražiti vraćanje konfiskovane imovine.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak