Dubai planira gradnju novog mega aerodroma

3
FENA
Dubai planira gradnju novog mega aerodroma

Dubai napreduje sa planovima da zamijeni najprometniji aerodrom na svijetu još većim kako se putnički promet oporavlja na nivo prije pandemije, rekao je visoki zvaničnik AFP-u u srijedu.

Izvršni direktor kompanije Dubai Airports Paul Griffiths rekao je da se izrađuju projekti za međunarodni aerodrom Al Maktoum, koji će biti izgrađen na periferiji grada i trebao bi tokom 2030-ih zamijeniti Dubai International aerodrom. 

On je govorio na Dubai Airshowu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje su aviokompanije uložile velika sredstva u nove avione.

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Prošle godine, susjedna Saudijska Arabija najavila je planove za veliko novo zračno čvorište u Rijadu.

"Kada dostignemo oko 120 miliona (putnika godišnje), što je ono što mislimo da je naš ukupni kapacitet u DXB-u (Dubai International) na apsolutnom maksimumu sa svom optimizacijom, trebat će nam novi aerodrom", rekao je Griffiths.

Dodao je da će se to morati dogoditi u nekoj fazi tokom 2030-ih. Radit će na tim projekcijama u narednih nekoliko mjeseci.

"Dakle, naša putanja rasta je dobra. Povjerenje u industriju ostaje visoko", rekao je on. 

Griffiths je govorio kako nove brojke predviđaju 86,9 miliona putnika u Dubai International ove godine, nadmašujući promet iz 2019. godine i naglašavajući oporavak od pandemije.

Promet u trećem tromjesečju iznosio je 22,9 miliona, najvdeći od 2019. godine, čime je broj iz 2023. do sada iznosio 64,5 miliona, što je skoro 40 posto više nego u istom periodu 2022. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak