Drugi dan invazije na Ukrajinu: Teška noć pred Kijevom

11
Radiosarajevo.ba

Rusija je jučer ujutro, oko 5 sati, pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Ruska vojska ušla je u zemlju s tri strane, a zabilježeni su ispaljeni projektili i eksplozije u blizini većih gradova.

Ukrajinska vojska kaže da je ubila oko 50 ruskih "okupatora" i oborila nekoliko ruskih aviona i helikoptera, iako to nije nezavisno potvrđeno. . S druge strane, javili su i kako je prvog dana poginulo više od 50 ljudi, te ranjeno više od 160.  

Sejo Sexon za Radiosarajevo.ba: "Mi smo hroničari grada, a Sarajlije koautori naših pjesama"

Ukrajinski su pružili otpor, ali već jučer izgubili su nekoliko lokacija - među njima je nuklearna elektrana Černobil. 

Sirene za hitne slučajeve oglašavaju se u Kijevu od prvih eksplozija jučer u ranim satima. Stvorile su se velike saobraćajne gužve dok stanovnici pokušavaju pobjeći iz grada nakon što je Ukrajina zatvorila svoj zračni prostor za civilne letove.

Stanovnici su tražili sklonište na stanicama podzemne željeznice - a formirali su se redovi za autobuse, blagajne i benzin.

Nekoliko europskih zemalja koje graniče s Ukrajinom, uključujući Poljsku, Slovačku i Mađarsku, pripremile su se za priljev izbjeglica.

SAD, EU, UK, Kanada i Japan uveli su sankcije protiv lidera Rusije, ruskih banaka, kompanija i zastupnika koji su podržali taj potez. 

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je: "Nastavit ćemo činiti sve što je potrebno da zaštitimo savez od agresije."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak