Drama na letu britanske kompanije: Obojici pilota pozlilo, bili izloženi otrovnim kemikalijama?

0
Radiosarajevo.ba
Drama na letu britanske kompanije: Obojici pilota pozlilo, bili izloženi otrovnim kemikalijama?

Dvojici pilota British Airwaysa je pozlilo i stavili su maske za kisik u kokpitu tokom današnjeg leta za London.

Kapetan i prvi časnik javili su se radio vezom hitnim službama na visini od 9,000 metara nakon što su osjetili 'neugodan miris'.

Avion je sletio pod nadzorom ekipa hitne pomoći i vatrogasaca. Pilotski par odveli su u bolnicu stručnjaci za reakcije na opasnosti nakon što su patili zbog 'udisanja dima'. Uspjeli su spustiti prepuni putnički zrakoplov na aerodrom Heathrow nakon polijetanja iz Newcastlea.

Nevjerovatan prizor u BiH: Rode na krovu kuće obradovale stanovnike ovog naselja

Strahovalo se da je dvojac bio izložen otrovnim hemikalijama. Dvočlani tim iz kokpita napustio je avion i otišao u Centar za izvještaje posade British Airwaysa prije nego što ga je pregledalo medicinsko osoblje. Zatim su odvezeni u bolnicu na daljnje pretrage.

Jedan izvor za The Sun je rekao: "Ovo je bio šokantan incident. Trenutno smo zabrinuti za dvojicu pilota. Ali također je ogromna zabrinutost šta se moglo dogoditi da je ovo dvoje članova posade u kokpitu bilo omamljeno dok su još uvijek upravljali prepunim mlažnjakom. Nije ugodno razmišljati o tome."

Znak na beogradskom aerodromu izazvao pažnju: Pogledajte zbog čega bruje društvene mreže

Kako prenosi Jutarnji list, počela je istraga o ovom alarmantnom incidentu.

Hitna pomoć i vatrogasne ekipe pozvani su u prostorije British Airwaysa. Piloti su bili za komandama BA Shuttlea 13C koji je poletio iz Newcastlea sa 180 putnika u 7.41 ujutro – jedan sat i 41 minutu nakon planiranog polijetanja u 6 ujutro.

Avionu Airbus A320 trebala je 91 minuta da sleti na Heathrowov terminal 5 u 9.14 ujutro – jedan sat i 54 minute kasnije nego što je prvobitno planirano.

British Airways je pogođen nizom 'događaja s otrovnim dimom'. The Sun je podsjetio kako je u 2019. zrakoplovna kompanija prijavila 291 takav događaj. Godine 2016. British Airways je odbacio optužbe da su umanjili značaj incidenta koji je ostavio 25 članova kabinskog osoblja u bolnici nakon što su otrovne pare iscurile tokom leta za San Francisco. Sindikat Unite saopćio je da British Airways pokušava izvrnuti prirodu takvih slučajeva i 'manipulirati' statistikom 'kako bi umanjio koliko je problem stvarno raširen u industriji'.

British Airways je rekao da potiče osoblje da prijavi sigurnosne probleme i uvijek ih prosljeđuje Upravi za civilnu avijaciju.

Sinoć je londonska hitna pomoć rekla o drami na Heathrowu: "Pozvani smo 19. oktobra u 10.39 ujutro zbog izvještaja o incidentu na terminalu 5 aerodroma Heathrow. Na mjesto događaja poslali smo ekipu Hitne pomoći, službenika za intervencije u incidentima i članove našeg tima za intervencije u opasnom području. Dvoje pacijenata na mjestu događaja zbrinuli smo zbog udisanja dima i odvezli ih u lokalnu bolnicu."

Avionska kompanija saopćila je da joj je sigurnost putnika i kolega i dalje najveći prioritet te da su za takve incidente slijedili standardne procedure. Iz British Airwaysa su kazali za medije da je let sigurno okončan, a da su se putnici normalno iskrcali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak