Diljem Europe poplavile rijeke, Dunav se izlio kod Budimpešte: ‘Ovo nismo vidjeli godinama'

2
Radiosarajevo.ba
Diljem Europe poplavile rijeke, Dunav se izlio kod Budimpešte: ‘Ovo nismo vidjeli godinama'

Nakon što je u četvrtak, 28. decembra, pala obilna kiša, u dijelovima sjeverne i središnje Europe nastavila se borba s poplavama.

Brane protiv poplava podignute su u Nizozemskoj, Njemačkoj i susjednoj nam Mađarskoj, prenosi Euronews.

Vodostaj u Budimpešti dosegnuo je najvišu razinu u posljednjem desetljeću, u srijedu navečer , 27. decembra, najviša razina Dunava iznosila je 6,93 metra.

Garo spasio život mladiću Dariju: Priča iz BiH pokazuje da je pas čovjeku najbolji prijatelj

Iz ureda gradonačelnika došla je obavijest kako se svi automobili koji se nalaze na zatvorenim dijelovima nasipa moraju ukloniti zbog porasta vodostaja.

[twitter]https://twitter.com/TotalMediaCast/status/1740841117241798934[/twitter]

Dijelovi Budimpešte na nekoliko su mjesta poplavljeni, a situaciju su dodatno pogoršali kiša i snijeg koji se topio na netipično toplim temperaturama za decembar.

Nizozemska i Njemačka također su digle brane protiv poplava. U Nizozemskoj je problematična rijeka Ljssel u kojoj je razina vode u nekim trenucima rasla brzinom od jednog centimetra po satu.

U kombinaciji s teškim vremenskim prilikama u susjednoj Njemačkoj koje su ostavile tlo zasićenim, otjecanje vode je otežano.

Haotični snimci iz Budimpešte: Izlio se Dunav, masovne poplave u gradu

U Njemačkoj je prvi put u ovom desetljeću postavljena brana u blizini Magdeburga kako bi se smanjio pritisak rijeke Elbe, a neke su životinje preventivno uklonjene iz svojih nastamba u safari parku u sjevernoj Njemačkoj.

Zapadna Litva također strahuje od porasta razine voda. U tom dijelu zemlje nalazi se delta rijeke Njemen koja se s poplavama uglavnom susreće u proljeće. Međutim, ove zime već je drugi put dosegnuta kritična razina vode.

@ana_in_budapest

#budapest #budapesthungary #danube #duna #arviz #flood #catastrophe #unescoheritage #unescoheritagesite #dunarakpart

♬ The catastrophe and the disastrous appearance after it, full ops - Okamoto tokiko
@shamilisme

#fyp #tiktok #budapest #magyar #danube

♬ original sound - shamilismalove

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak