Dekarbonizacija Njemačke: Ulažu se milijarde u pionirske projekte za zelenu energetsku tranziciju

0
Radiosarajevo.ba
Dekarbonizacija Njemačke: Ulažu se milijarde u pionirske projekte za zelenu energetsku tranziciju

Njemačka planira da investira milijarde eura u pionirske projekte takozvanog zelenog vodika, rekao je ministar privrede i energetske tranzicije Robert Habeck.

Cilj ulaganja su intenzivnija proizvodnja, i efikasnije skladištenje i transport za klimatsku neutralnost veoma važnog energenta. Zeleni vodik je onaj koji se dobija uz upotrebu struje proizvedene iz obnovljivih izvora, poput rijeka, sunca ili vjetra.

"Finansiranjem vodoničnih projekata iskoračujemo ka klimatski neutralnoj i održivoj ekonomiji u Europi i šire", rekao je Habeck prema saopštenju iz njegovog ministarstva.

Kamion udario u stub BH Telecoma: Stvorile se velike gužve u ovom dijelu grada

Njemačka vlada i vlade nekoliko pokrajina su za ukupno 23 projekta zacrtale budžet od ukupno 4,6 milijardi eura, javlja dpa.

Habeck je ukazao da snažna infrastruktura za eksploataciju vodika može da igra ključnu ulogu u dekarbonizaciji njemačke industrije i energetskog sektora.

"Cjevovodi za vodik biće arterije industrijskih centara. To stvara preduslove za klimatski neutralan privredni rast", rekao je.

Projekti su fokusirani na masovnu proizvodnju zelenog vodika, ali i na inovativna i nova rješenja za skladištenje, kao i na transportnu infrastrukturu.

Dio sredstava za projekte obezbjediće Europska unija, a kompanije koje će biti uključene u projekte treba da izdvoje dodatne 3,3 milijarde eura.

Prema navodima ministarstva, cijela investicija će tako do 2030. dostići ukupno 7,9 milijardi eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije

Podijeli članak