Debljina britanskih vojnika utječe na vanjsku politiku

Radiosarajevo.ba
Debljina britanskih vojnika utječe na vanjsku politiku

Debeli i tjelesno nespremni britanski vojnici, koji su zbog toga nepodobni za odlazak u Afganistan, ugrožavaju napore Velike Britanije u vođenju rata u toj zemlji, objavila je britanska vojska.

Ministarstvo obrane potvrdilo je nedjeljni tekst u listu The Observer o okružnici upućenoj svim borbenim jedinicama u kojoj se upozorava na taj problem.

Trenutno je 3860 pripadnika vojske označeno "nesposobnima za raspoređivanje", dok ih je 8.910 "granično sposobno za raspoređivanje" iz medicinskih razloga, stoji u okružnici.

Bojnik Brian Dupree iz Centra za obuku, koji je sastavio dokument, kaže: "Broj vojnika nesposobnih za raspoređivanje i zabrinutost zbog debljine u vojsci sasvim su sigurno povezani s nezainteresiranošću za tjelesnu obuku".

U okružnici se vojsci savjetuje da "ponovno oživi vojnički moral i kulturu tjelovježbe" kako bi se "mogla nositi s zahtjevnim operacijama u Afganistanu i budućim akcijama".

Business.hr/Hina

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak