Da li je Iran uspio da probije 'Željeznu kupolu'? Potencijalni poraz najnaprednijeg sistema odbrane

6
Radiosarajevo.ba
Da li je Iran uspio da probije 'Željeznu kupolu'? Potencijalni poraz najnaprednijeg sistema odbrane

Iran je u utorak, 1. oktobra ispalio oko 180 balističkih projektila u masivnom zračnom napadu na Izrael – od kojih je većinu presrela izraelska protuzračna odbrana.

Međutim neki su uspjeli proći kroz više slojeva raketnih sistema zemlja-zrak, postavljenih za odbranu Izraela. Na snimci koja je kružila društvenim mrežama vide se svjetlosne trake koje padaju na tlo te naknadna šteta uzrokovana udarima.

To je potaknulo pitanja o tome je li Iran uspio probiti jedan od najsnažnijih protuzračnih odbrambenih sistema na svijetu. Iako analitičari upozoravaju da je prerano za donošenje zaključaka, postoji nekoliko pokazatelja na koje treba obratiti pažnju prilikom procjene učinkovitosti sistema.

Balkanski doručak hit u Americi, o fenomenu se raspisali mediji. Vrlo brzo su otkrili i posljedice

Iznenadni napad

Kada je Iran posljednji put izveo napad na Izrael, u aprilu, on je bio toliko unaprijed najavljen da je većina svijeta imala sedmicu dana za pripremu. Izraelu i njegovim američkim, britanskim i europskim saveznicima dano je dovoljno vremena za raspoređivanje borbenih aviona i ratnih brodova kako bi pomogli u obrani od iranskog baraža dronova i projektila.

"Ovaj je napad, relativno govoreći, bio iznenađujući", rekao je Samuel Hickey iz Centra za kontrolu naoružanja i neširenje oružja.

Naprednije oružje

U prvom velikom napadu na Izrael, koristili su kombinaciju od oko 300 projektila i dronova. Dok je ukupni broj ispaljenih projektila u utorak, 1. oktobra navečer bio manji od onih u početnom napadu, uglavnom je uključivao balističke projektile.

Balistički projektili mogu letjeti velikim brzinama, iznad pet maha, što ih čini znatno težima za presretanje, bilo borbenim avionima, bilo sistemima na zemlji.

Iran prvi put koristio hipersonične rakete? Pogledajte zašto su one posebno opasne

"Manje je vjerovatno da su borbeni avioni odigrali značajnu ulogu u ovom slučaju', dodao je Hickey.

Čuvanje municije

Protuzračna odbrana je izuzetno skupa. Procjenjuje se da je aprilski napad koštao Izrael i njegove saveznike oko 1,1 milijardu funti (2.93 milijardi KM).

Također postoji problem ograničenog broja raketa presretača. Zapadni napori da pomognu Ukrajini u odbrani od ruskog bombardovanja iscrpili su značajne resurse na ovom polju.

Budući da se i Izrael i Ukrajina u velikoj mjeri oslanjaju na SAD za opskrbu presretačima, odluke o njihovoj upotrebi moraju se pažljivo donositi.

Svjedok iranskog napada na Izrael: "Nisam mogao prepoznati koji je uzrok eksplozija"

"Još uvijek ne znamo koliko je projektila Izrael odlučio koristiti. Moguće je da su dopustili određenom broju projektila da padne na manje važne ciljeve, gdje ne bi prouzročili značajnu štetu ljudima ili infrastrukturi", rekao je Hickey.

Odluke poput ovih mogle bi pomoći Izraelu da sačuva streljivo za presretače u slučaju budućih napada na svoj teritorij.

Zasićenost odbrane

S obzirom na istinsku zabrinutost zbog manjka presretača za protuzračnu odbranu, postoje strahovi da bi Iran mogao pokušati nadvladati Izrael u slučaju velikog bombardiranja.

"Čini se da je Iran večeras lansirao manji broj, ali naprednijih projektila. Međutim ko zna kako bi bilo ako bi situacija eskalirala u sukob velikih razmjera, a Izrael je toga vjerovatno svjestan', rekao je Hickey, piše tportal.

"To bi mogao biti razlog zbog kojeg ovo možda neće eskalirati u potpuni sukob."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak