Da li biste putovali do Sjeverne Koreje? Jedan grad ponovo se otvara za turiste

0
Radiosarajevo.ba
Da li biste putovali do Sjeverne Koreje? Jedan grad ponovo se otvara za turiste

Sjeverna Koreja će u decembru ponovo otvoriti jedan grad za strane turiste nakon skoro pet godina zatvaranja granica zbog pandemije koronavirusa. 

Najmanje dva portala iz Azije izvijestila su da će turistima uskoro biti dozvoljeno da posjete planinski grad Samjiyon, na sjeveru države. Sjeverna Koreja zatvorila se na početku pandemije koronavirusa 2020. godine, a ograničenja je počela povlačiti tek prošle godine, prenosi BBC.

Zatvaranje granica prekinulo je uvoz osnovnih dobara, te su ove mjere dovele do nestašice hrane. Međunarodne sankcije zbog nuklearnog programa zemlje su pogoršale trgovinske veze Sjeverne Koreje sa drugim zemljama u regionu, što je dodatno uticalo na već slabu kvalitetu života stanovnika ove države. 

Pobjeda Donalda Trumpa bila bi i pobjeda Elona Muska: Kontraverzni milijarder će imati važnu ulogu

Vijesti o početku turističke sezone prenio je Koryo Tours, koji je naveo da bi turisti u budućnosti mogli posjetiti i druge dijelove Sjeverne Koreje. 

"Koryo Tours je uzbuđen zbog ponovnog otvaranja sjevernokorejskog turizma", navode na svojoj web stranici, te dodaju da su "vlasti Sjeverne Koreje dozvolile turistima iz bilo koje zemlje da se pridruže putovanjima, osim stanovnika Južne Koreje."

Neke države, poput Sjedinjenih Američkih Država, brane svojim građanima/kama posjetu Sjevernoj Koreji, čak i turistički. 

Chad O'Carroll, izvršni direktor američke analitičke kompanije Korea Risk Group, izrazio je sumnje oko najave ponovnog otvaranja, te naveo da će "vjerovati u to kada vidi."

Za sada, mnogi su skeptični da će vidjeti bilo kakav pravi preokret u decembru za turiste koji žele posjetiti ovu azijsku zemlju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak