Cunami prijeti zemljama Pacifika

Radiosarajevo.ba
Cunami prijeti zemljama Pacifika

Foto: Reuters

Najmanje 122 osobe poginule su u snažnom zemljotresu jačine 8,8 stepeni Rihterove skale koji je pogodio centralni Čile, uzrokujući cunami koji prijeti svim zemljama Pacifika. "Poginule su 122 osobe, ali očekujemo veći broj žrtava", rekao je čileanski predsjednik Sebastijan Pinera i dodao da je pričinjena velika materijalna šteta na infrastrukturi, javlja Federalna televizija.

Epicentar zemljotresa bio je u blizini grada Konsepsion, 317 kilometara jugozapadno od Santjaga, na dubini od 55 kilometara. Poslije prvog udara, uslijedilo je više potresa, od kojih je jedan iznosio 6,9 stepeni Rihtera.

Upozorenje na cunami izdato je za region od Havaja i Polinezije do Japana i Rusije, a potres se osjetio i u Argentini. Na Havajima je već počela evakuacija iz priobalnih zajednica.

Televizijska stanica Čile javila je da se 15-spratna zgrada srušila u gradu Konsepsion, u kome živi oko 670 000 stanovnika, dok je u nekim zgradama izbio požar, nekoliko mostova je srušeno, a ulice su presječene na pola.


Foto: AP

Prekinute su telefonske veze veze, nema struje i vode, a oko 640 000 stanovnika je u panici. Zbog prekinutih komunikacijskih veza teško je procijeniti štetu u oblasti najteže pogođenoj potresom.

Zvaničnici vazduhoplovnog saobraćaja u Brazilu i Peruu saopštili su da je međunarodni aerodrom u Santjagu, glavnom gradu Čilea, zatvoren i da su svi letovi otkazani.


Foto: AFP

Čile je 1960. godine pogodio razoran zemljotres jačine 9,5 stepeni Rihterove skale, posle čega je pokrenut cunami, a tada je poginulo 1 655 ljudi. To je bio najrazorniji zemljotres od 1900. godine, tačnije od kako američki Centar za geloška istraživanja vodi evidenciju.

Vezano:
Potres jačine 8,3 stepena pogodio Čile

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak