Crni dan za drugog najbogatijeg čovjeka na svijetu: U samo nekoliko sati izgubio osam milijardi

4
Radiosarajevo.ba
Crni dan za drugog najbogatijeg čovjeka na svijetu: U samo nekoliko sati izgubio osam milijardi

Dok je u ponedjeljak tržište padalo nevjerovatnom brzinom, ni jednom milijarderu nije bilo gore nego što je bilo Jeffu Bezosu. Na crni ponedjeljak na berzama cijena dionica Amazona pala je za pet posto što je dovelo do gubitka od osam milijardi dolara za osnivača i izvršnog direktora tvrtke.

Bezos (60) ima procijenjenu neto vrijednost od 180,1 milijarde dolara što ga čini drugom najbogatijom osobom na svijetu nakon Elona Muska, izvršnog direktora Tesle. U 2019. Bezos je ostao bez 38,3 milijarde dolara nakon razvoda od spisateljice i filantropkinje MacKenzie Scott.

Pad vrijednosti dionica Amazona i posljedično Bezosovog bogatstva rezultat je pada globalnog tržišta. Počelo je s padom japanskog Nikkeija za 12 posto što je najniže od 1987. godine. U SAD-u je Dow Jones Industrial Average pao za više od 1000 bodova, ili 2,7 posto, S&P 500 pao je 3,6 posto, a Nasdaq-100 pali su za 4,8 posto.

Edin Džeko i Rade Krunić poraženi u Francuskoj: Lille slavio protiv Fenerbahcea

U petak su rezultati izvješća o zapošljavanju u SAD-u bili slabiji od očekivanih, odnosno poslodavci su u julu otvorili samo 114.000 radnih mjesta što je daleko ispod 175.000 koje su predvidjeli ekonomisti. Istovremeno je nezaposlenost porasla na 4,3 posto te je trenutno najveća u posljednje tri godine.

Te su brojke ukazale na usporavanje američke privrede i potaknule zabrinutost oko potencijalnog grubog prizemljenja, za razliku od blagog kad centralna banka snižava inflaciju bez guranja ekonomije u recesiju, objašnjava QZ.

Nekoliko Bezosovih kolega milijardera također je zabilježilo privremeni pad neto imovine. Lično bogatstvo izvršnog direktora Nvidije Jensena Huanga smanjilo se za 7,9 milijardi dolara, izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg izgubio je 7 milijardi dolara, dok su Elon Musk i predsjednik Oraclea Larry Ellison izgubili 6 milijardi dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak