Clinton: Saudijska Arabija je bankomat za teroriste

Radiosarajevo.ba
Clinton: Saudijska Arabija je bankomat za teroriste


Američka državna tajnica Hillary Clinton Saudijsku Arabiju i druge zemlje regije je opisala kao 'bankomate za teroriste'.Internetska stranica WIkiLeaks je, između ostalih dokumenata, objavila i povjerljivu bilješku Hillary Clinton upućenu američkim ambasadama u Perzijskom zalejvu. U toj bilješci se ukazuje na neuspjeh zemalja Zaljeva da blokiraju finansiranje skupina kao što su Al-Qaida, talibani i pakistanska Lashkar-e-Taiba.

“Saudijska Arabija je najveći svjetski izvor finansiranja za militantne skupine, ali saudijska vlada je nesklona da zaustavi kolanje tog novca. Donatori u Saudijskoj Arabiji predstavljaju najznačajniji izvor finansiranja za sunitske terorističke skupine širom svijeta”, navela je američka državna tajnica. Još tri arapske zemlje u bilješci su izdvojene kao izvori financiranja militanata - Katar, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati, prenosi Hina.

“Mora se više učiniti, budući da Saudijska Arabija ostaje ključna baza finansijske podrške za Al Qaidu, talibane, Lashkar-e-Taibu i druge terorističke skupine', istakla je Clinton, te pozvala američke diplomate da udvostruče napore kako bi zaustavili dotok novca iz zemalja Zaljeva do ekstremista u Pakistanu i Afganistanu.

Tako povjerljive poruke otkrivaju da nasilje u Afganistanu i Pakistanu dijelomice potiču i bogati, konzervativni donatori iz zemalja Zaljeva, čije vlade malo čine da ih zaustave u tome. Problem je posebno izražen u Saudijskoj Arabiji u koju militanti dolaze zajedno s milionima hodočasnika, pa osnivaju lažne firme kako bi prikupljali novac, navodi se u bilješkama koje je objavio WikiLeaks.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak