Cijenjena američka analitičarka odgovorila: Kad i kako će završiti rat u Ukrajini?

5
Radiosarajevo.ba
Cijenjena američka analitičarka odgovorila: Kad i kako će završiti rat u Ukrajini?

Kako bi kurska operacija mogla završiti (i kakvim ciljevima bi službeni Kijev mogao težiti) u razgovoru za portal Meduza analizirala je Dara Massicot, viša saradnica programa Rusija i Euroazija pri Carnegie Endowment for International Peace i bivša vodeća analitičarka Pentagona za Rusiju.

Ona je ocijenila da se radi o operaciji visokog rizika i velikog potencijala, koja mijenja igru, iako još uvijek nije jasno koliko daleko ukrajinske oružane snage žele ići. Jer što dublje zalaze u Rusiju, to će im logistika i opskrba biti sve teže.

Ali kada se uzmu u obzir intenzitet borbi na cijelom 900-kilometarskom frontu, te ljudski i materijalni gubici Rusa i Ukrajinaca, Dara Massicot smatra da će u 2025. nedostatak resursa na objema stranama početi uticati na njihove odluke na frontu, a onda će se vidjeti hoće li to dovesti do razgovora o prekidu vatre ili će rat jednostavno završiti u pat-poziciji.

Liga prvaka: Dinamo došao nadomak grupne faze, Zvezda u zaostatku nakon prvog meča play-offa  

Dok u Washingtonu tvrde da nisu znali da Ukrajina priprema napad na ruski teritorij, iz Londona stižu drukčije vijesti. Tokom operacije u regiji Kursk ukrajinska vojska koristi dronove primljene iz Velike Britanije, koje su odigrale ključnu ulogu u ofanzivi, objavio je The Sunday Times.

Od ranije je postalo poznato da je ukrajinska vojska tokom operacije u regiji Kursk koristila tenkove Challenger 2, što je prvi slučaj da su britanski tenkovi prebačeni u Ukrajinu korišteni u borbama na ruskom teritoriju.

Kako primjećuje The Sunday Times, nova vlada na čelu s Keirom Starmerom odlučila je otvorenije priznati upotrebu oružja koje je prebacila Velika Britanija, uključujući i na međunarodno priznatom teritoriju Rusije.

Jedino britansko oružje koje se još ne može koristiti na ruskom teritoriju su rakete Storm Shadow. Britanska vlada je za ukidanje ove zabrane, ali, prema Sunday Timesu, to još ne može učiniti zbog stava saveznika. Britanski dužnosnici i stručnjaci, piše list, smatraju da su njihovi europski saveznici previše zabrinuti da bi mogli izazvati eskalaciju Rusije, čak i nuklearnu.

"Rusi uvijek bljuju vatru i sumpor", rekao je izvor za The Sunday Times, ali i dodao da nema dokaza da je Ruska Federacija poduzela bilo kakve poteze da upotrijebi svoj nuklearni arsenal od početka rata, piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak