Češki Ustavni sud o Lisabonskom ugovoru 27. oktobra

Radiosarajevo.ba
Češki Ustavni sud o Lisabonskom ugovoru 27. oktobra

Češki Ustavni sud će 27. oktobra, na javnoj sjednici, po žalbi grupe konzervativnih senatora, razmotriti da li je Lisabonski ugovor u skladu s ustavom zemlje, saopćio je u utorak portparol tog suda, javila je Fena.

Češka je posljednja od 27 zemalja članica EU-a koja još nije ratifikovala Lisabonski ugovor. Oba doma češkog parlamenta odobrila su dokument, ali za konačnu ratifikaciju nužan je potpis evroskeptičnog predsjednika Vaclava Klausa, koji odugovlači s tom odlukom.

Sedamnaest senatora je krajem septembra uložilo Ustavnom sudu žalbu na Lisabonski sporazum, a Klaus je najavio da će sačekati odluku suda prije potpisivanja sporazuma.

Da bi Lisabonski ugovor stupio na snagu neophodno je da ga ratifikuju sve članice EU-a.

Saslušanje pred Ustavnim sudom bit će održano uoči samita lidera EU-a u Bruxellesu, 29. i 30. oktobra.

Evropska unija se nadala da će sporazum biti ratifikovan prije tog samita, ali zvaničnici Unije sada vjeruju da će, u najboljem slučaju, stupiti na snagu tek u prvim mjesecima 2010. godine

Reuters je naveo da češki Ustavni sud obično donosi odluku istog dana kada sasluša argumente ili u vrlo kratkom roku, ali da to ne mora da znači da će i u ovom slučaju biti tako.

Sud je već jednom odbacio žalbu na Lisabonski ugovor i većina analitičara smatra da će i ovaj put donijeti takvu presudu.

Lisabonski sporazum treba da omogući reformu i jačanje evropskih institucija i omogući bolje funkcionisanje EU-a, podsjeća Tanjug., a prenosi Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak