Čeka li i nas isto? Njemačke kompanije spremaju poskupljenja

0
Radiosarajevo.ba
Čeka li i nas isto? Njemačke kompanije spremaju poskupljenja

U Njemačkoj ponovo više kompanija planira da poveća cijene, prema istraživanju ekonomskog insitituta Ifo. Ekonomisti istovremeno očekuju dalji pad stope inflacije narednih mjeseci. Ključno je što se u granama privrede koje su najbliže potrošačima rjeđe planiraju poskupljenja, saopštio je institut u ponedeljak.

Takozvana cjenovna očekivanja su se u julu povećala sa 16,1 na 17,8 poena. To konkretno znači da je procentualni udio firmi koje spremaju poskupljenja trenutno za 17,8 poena veći od broja kompanija koje hoće da snize cijene.

Istraživanje nije obuhvatilo pitanje koliko će snažno cijene da rastu ili da padaju. U privrednim granama bliskim potrošačima je indikator pao za 1,9 na 20 poena, što je najniža vrijednost za više od tri godine. U tim kompanijama je udeo plata u ukupnim troškovima visok pa su one posebno pod lupom monetarnih vlasti, rekao je stručnjak Ifo Sascha Möhrle.

Meteorolozi objavili prognozu do sredine augusta: Evo kad dolazi nova promjena vremena

Stopa inflacije je u ovom sektoru sa skoro četiri odsto među najvišim, zbog snažnog povećanja zarada, objasnio je Merle.

Nasuprot tome, u maloprodaji životnih namirnica je situacija zategnutija. Veoma mnogo trgovina želi da poveća cijene i indikator je sa 20,9 porastao na 55,2 poena. U ostatku maloprodaje je indikator, pak, pao sa 23,3 na 22,7 poena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak