Britanska vlada u novom sastavu

Radiosarajevo.ba
Britanska vlada u novom sastavu

Britanski premijer Gordon Brown predsjedavao je u utorak prvim sastankom novog kabineta.

Sastanak je održan poslije jednosedmične političke krize, tokom koje je premijerova Laburistička stranka doživjela niz ponižavajućih izbornih poraza.

Sam Brown je bio suočen sa najozbiljnijim političkim izazovom od kako je došao na taj položaj.

Nekoliko Brownovih protivnika je, tokom veoma posjećenog i na momente izuzetno burnog sastanka koji je održan sa laburisitčkim poslanicima u Donjem domu britanskog parlamenta, pozvalo premijera da podnese ostavku.

Dopisnik BBC-ja navodi da mnogi među njima strahuju da će vladajući laburisti na narednim parlamentarnim izborima pod Brownovim vodstvom doživjeti "totalno uništenje".

Britanski premijer je uprkos svemu uspio da oko sebe okupi najveći broj laburističkih poslanika, jer je na sastanku priznao da u njegovom načinu vođenja države "postoje slabosti".

Obećao je da će se ubuduće daleko više konsultovati sa članovima stranke, i da će više nego do sada slušati ono što imaju da kažu.

Poslanici su klicanjem dočekali premijera, a jedan od njegovih pristalica je kasnije rekao da je Gordon Brown održao "impresivan, iskren i otvoren govor".

Ministar inostranih poslova David Milliband rekao je BBC-ju nakon sastanka da je na sve dileme oko pitanja Brownovog vodstva u Laburističkoj partiji sada "stavljena tačka", i da pitanje njegovog ostanka na položaju premijera više nije na dnevnom redu.

BBC Serbian/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak