Bosanska džamija u Švedskoj meta napada: Prozori razbijeni, a na zidovima ispisane poruke mržnje

9
Radiosarajevo.ba

Džamija bosanske zajednice u švedskom gradu Norrkopingu bila je metom napada prilikom čega su razbijeni prozori i napisane su uvredljive poruke po zidovima džamije.

Haris Delić, član Međureligijskog vijeća Švedske, je objavio saopćenje na svom Facebook profilu u kojem je naveo da je džamija napadnuta 23. septembra 2024. godine, te da "osuđuju gnusni napad". 

Saopćenje prenosimo u cijelosti: 

Tragedija u BiH: U rijeci Uni pronađeno tijelo ženske osobe

"Sa velikim užasom i dubokom tugom, osuđujemo gnusni napad na našu izgradnju džamije u Norrköpingu, gdje su polomljeni prozori, a po zidovima ispisane uvredljive poruke.

Ova akcija budi neugodne uspomene iz vremena kada su mnogi naši članovi došli u Švedsku kao izbjeglice tokom rata u Bosni. Poruke koje nam se sada upućuju slične su neonacističkim parolama s kojima su se tada susreli. Ovaj napad vidimo kao napad, ne samo na naše sveto mjesto i našu zajednicu, već i na temeljne vrijednosti cijelog švedskog društva o poštovanju, toleranciji i različitosti. Ovo je drugi veliki zločin iz mržnje protiv džamija te zajednice i njenih članova u kratkom vremenu i doživljavamo opći porast islamofobičnog raspoloženja u društvu.

Bošnjaci otvorili džamiju u Americi: Pogledajte građevinu džemata West Bosnian Islamic Center

Stoga se obraćamo direktno vladi sa peticijom da učinimo više na zaštiti vjerskih sloboda u Švedskoj. U vremenima polarizacije i rastućih kampanja mržnje kao što je ova, očekujemo da će Vlada djelovati odlučnije i intenzivirati sigurnosni rad sa vjerskim zajednicama.

Želimo jasno reći da nas ovaj čin mržnje neće pokoriti niti slomiti naš duh. Naprotiv, to jača našu odlučnost da nastavimo dovršavanje izgradnje naše džamije i da bude otvorena za sve stanovnike Norrköpinga. Također želimo da izrazimo najdublju zahvalnost svima koji su pokazali podršku i solidarnost u ovom teškom trenutku. Vaše tople riječi i postupci nas podsjećaju da nismo sami u borbi protiv mržnje i netrpeljivosti."

Zajednica je prijavila incident policiji, prema pisanju švedskih medija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak