Bliski istok vrije: Čak šest država uputilo hitan apel svojim državljanima

0
Radiosarajevo.ba
Bliski istok vrije: Čak šest država uputilo hitan apel svojim državljanima

Velika Britanija u nedjelju je navečer povukla osoblje ambasade u Bejrutu, kao i njihove porodice, zbog straha od opće eskalacije na Bliskom istoku, piše britanski The Telegraph. Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije izdalo je saopćenje u kojem tvrde da su "duboko zabrinuti zbog vrlo nestabilne sigurnosne situacije", dodajući pritom da je dodatno vojno osoblje raspoređeno u regiji, pišu Britanci.

David Lammy, tamošnji ministar vanjskih poslova, savjetovao je svim britanskim državljanima u Libanonu "da odu sada, dok još mogu."

Saudijska Arabija pridružila se Francuskoj, Kanadi i Jordanu u pozivu svojim građanima da hitno napuste Libanon.

Tviteraš Dodik pokušava uvjeriti građane: Funkcionišemo dobro, Ambasada SAD-a i Bošnjaci lažu

Kako je u saopćenju navelo francusko ministastvo vanjskih poslova, "u vrlo nestabilnom sigurnosnom kontekstu državljane Francuske hitno se moli" da izbjegavaju putovanje u Libanon, a oni koji su već u zemlji trebali bi je napustiti "što je prije moguće."

Isto tako, Francuska je također pozvala svoje državljane koji žive u Iranu da "privremeno napuste zemlju."

Ministarstvo vanjskih poslova BiH izdalo važno saopćenje: Ne putujte u Liban

Kao što je Jutarnji već pisao, Izrael se priprema za veliki napad kao odmazdu za atentat, prvo na zapovjednika Hezbollaha u Bejrutu, a potom i za čelnika Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu. Američki general Michael Kurilla, zadužen za američke snage na Bliskom istoku, stigao je u subotu u tu regiju, otkrila su dva američka dužnosnika, piše američki portal Axios.

Izrael upozorava da će uzvratiti ako se Iran ili Hezbollah odluče napasti.

Yoav Gallant, izraelski ministar odbrane, rekao je: "Spremni smo brzo krenuti u napad i odgovoriti. Odluče li napasti, platit će visoku cijenu."

Gallantove riječi ponovio je i izraelski premijer Benjamin Netanyahu: "Ponavljam i obraćam se našim neprijateljima. Odgovorit ćemo i naplatiti visoku cijenu svaki čin agresije, s koje god strane."

U međuvremenu, SAD u regiju raspoređuje nosač zrakoplova i borbene avione. Velika Britanija poslala je dodatne konzularne dužnosnike i vojno osoblje, no, kako piše britanski Telegraph, detaljnije pojedinosti u ovom trenutku nisu poznate.

Ponavljamo, tri američka i izraelska dužnosnika rekla su kako očekuju da će Iran napasti Izrael već u ponedjeljak. Bidenova administracija zabrinuta je da bi će biti teže mobilizirati istu međunarodnu i regionalnu koaliciju zemalja koje su branile Izrael od prethodnog iranskog napada jer je Haniyehovo ubojstvo izazvao oštre protuizraelske osjećaje diljem regije.

Američki i izraelski dužnosnici rekli su da ne znaju hoće li Iran i Hezbollah izvesti koordinirani napad ili će djelovati odvojeno. Dodali su i kako misle da i Iran i Hezbollah još uvijek rade na finaliziranju svojih vojnih planova i njihovom odobravanju na političkoj razini.

Turska i Japan upozorili su svoje državljane u Libanonu da napuste zemlju ako njihov ostanak nije nužan, zbog mogućnosti da se sigurnosno stanje u toj zemlji vrlo brzo pogorša.

Napetosti su se povećale nakon ubistva vođe Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu u srijedu, dan nakon što je u izraelskom napadu u Bejrutu ubijen Fuad Šukr, vojni zapovjednik Hezbolaha.

"Oni koji ne moraju ostati u Libanonu trebaju napustiti Libanon dok još postoje komercijalni letovi, ako je moguće", kaže se u priopćenju turskog ministarstva vanjskih poslova objavljenom kasno u nedjelju.

Također se pozivaju građani Turske da ne putuju u tu zemlju ako im nije nužno.

Japansko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je objavilo upozorenje u kojem pozivaju japanske građane da napuste Libanon u svjetlu rastućih tenzija na Bliskom istoku.

U nedjelju su Francuska i Italija pozvale svoje građane u Libanonu da napuste zemlju zbog rizika vojne eskalacije, a to su učinili i SAD, Britanija, Australija, Švedska, Kanada, Južna Koreja, Saudijska Arabija i Jordan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak