Blinken i Lavrov se sastali na samitu G20

1
FENA
Blinken i Lavrov se sastali na samitu G20

Američki državni sekretar Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kratko su govorili u četvrtak na sastanku najviših diplomata Grupe 20 na prvom sastanku na visokom nivou u nekoliko mjeseci između dvije zemlje.

Američki zvaničnici rekli su da su Blinken i Lavrov razgovarali otprilike 10 minuta na marginama G-20 konferencije u New Delhiju.

Do kratkog susreta došlo je kada su odnosi između Washingtona i Moskve naglo pali, dok su tenzije oko rata Rusije sa Ukrajinom porasle.

Političaru iz BiH izgorio automobil

Visoki američki zvaničnik rekao je da je Blinken iskoristio diskusiju da Lavrovu iznese tri tačke: da će SAD podržati Ukrajinu u sukobu onoliko dugo koliko je potrebno da se rat okonča, da Rusija treba da poništi svoju odluku da suspenduje učešće u sukobu za novi nuklearni sporazum START i da Moskva oslobodi zatočenog Amerikanca Paula Whelana.

Zvaničnik, koji je razgovarao s novinarima pod uslovom da ostane anoniman kako bi razgovarao o privatnom razgovoru, rekao je da je Blinken "odvratio" Lavrova od bilo kakve ideje da je američka podrška Ukrajini kolebljiva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak