Bivši nizozemski premijer i njegova supruga umrli eutanazijom: 'Otišli su ruku pod ruku'

3
Radiosarajevo.ba
Bivši nizozemski premijer i njegova supruga umrli eutanazijom: 'Otišli su ruku pod ruku'

Bivši premijer Nizozemske Dries van Agt i njegova supruga Eugenie van Agt-Krekelberg su preminuli uz pomoć eutanazije.

Vijest je u petak, 9. februara, objavio The Rights Forum, koji je rekao da je par umro u ponedjeljak i da će biti sahranjen na privatnoj ceremoniji u gradu Nijmegen na istoku zemlje.

"Umro je ruku pod ruku sa svojom voljenom suprugom Eugenie van Agt-Krekelberg, osloncem i voditeljem s kojom je bio zajedno više od 70 godina i koju je uvijek i dalje nazivao 'mojom djevojkom'", neprofitna organizacija navodi se u saopštenju.

Diskvalifikacija poslije skandala: Nizozemska se neće takmičiti u finalu Evrovizije 2024

Oboje su već neko vrijeme bili krhkog zdravlja. Godine 2019. Van Agt je doživio krvarenje u mozgu dok je držao govor na komemoraciji Palestincima i nikada se nije u potpunosti oporavio.

Holandski premijer Mark Rutte, koji je Van Agta nazivao svojim "pra-pra-pradjedom na funkciji", pohvalno je govorio o bivšem političaru, piše ABCNews.

"Svojim cvjetnim i jedinstvenim jezikom, svojim jasnim uvjerenjima i upečatljivom prezentacijom, Dries van Agt je dao boju i sadržaj holandskoj politici u vrijeme polarizacije i obnove stranaka", rekao je Rutte u izjavi.

Nakon posjete Izraelu 1999. godine, postao je sve glasniji u pogledu svoje podrške palestinskom narodu. Svoje iskustvo putovanja nazvao je "obraćenjem".

Godine 2009. osnovao je Forum za prava, koji se zalaže za "pravednu i održivu holandsku i evropsku politiku u vezi s pitanjem Palestine/Izrael", prema neprofitnoj organizaciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak