Bijela kuća odobrila dodatnih 100 miliona za Haiti

Radiosarajevo.ba
Bijela kuća odobrila dodatnih 100 miliona za Haiti

Foto: Reuters
Predsjednik Barack Obama je rekao da su posljedice potresa na Haitiju katastrofalne, pogotovo kada je riječ o ljudskim gubicima te je objavio slanje dodatne humanitarne pomoći u vrijednosti od oko 100 milijuna dolara.

Predsjednik je rekao da narod Sjedinjenih Država osjeća solidarnost s Haitijem, a američke je humanitarne napore nazvao bez presedana u novijoj povijesti.

K Haitiju se kreće američki nosač aviona Carl Vinson kao i jedan ratni brod-bolnica. Na nosaču je i oko dvije hiljade marinaca koji će distribuirati humanitarnu pomoć te osiguravati objekte na Haitiju.

Opskrba vodom i strujom i telekomunikacije ozbiljno su poremećeni, što otežava operacije spašavanja. Potres je opustošio Port-au-Prince i uništio glavnu bolnicu u gradu.

Ekipa kubanskih liječnika koja već radi na Haitiju pruža pomoć ranjenima, a međunarodna organizacija Liječnici bez granica postavlja svoje centre u šatorima.

Evropska unija je, kao i brojni drugi dijelovi svijeta, već sa prvim vijestima o katastrofalnim posljedicama zemljotresa na Haitiju, reagirala, prvo izrazima saučešća, a potom i urgentnom finansijskom pomoći koja uključuje i fondove za hitnu pomoć od 3 miliona eura u humanitarnoj podršci.

U međuvremenu, Britanije ja obećala donirati 10 miliona dolara , uz slanje ekipe za spasavanje koja je već stigla na Haiti. Predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy izjavio je da će ubrzo otputovati na Haiti, bivšu fransusku koloniju, kako bi se susreo sa haićanskim predsjednikom Rene Prevalom.

Pedeset hiljada eura iz BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je donijelo odluku da uputi novčanu pomoć Haitiju. Na izvanrednoj sjednici Vijeća, na prijedlog predsjedatelja Nikole Špirića, odlučeno je da se izdvoji 100 hiljada konvertibilnih maraka (oko 50 hiljada eura) iz proračunskih rezervi. Sredstva će biti upućena uz posredovanje Međunarodnog komiteta Crvenog križa, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

I Crveni križ/krst Bosne i Hercegovine takođe se uključio u prikupljanje pomoći nastradalom stanovništvu Haitija. Otvoren je poseban račun u Volksbank Sarajevo, biće organizirano prikupljanje pomoći telefonskim pozivima , tiska se i odgovarajaći progandni material sa obavijestima o načinima pomoći Haićanima.

Sva pomoć prikupljenau organizaciji Crvenog križa/krsta BiH takođe će na Haiti biti proslijeđivanja u saradnji na Međunarodnim komitetom Crvenog križa čije je sjedište u Ženevi.

Avioni s posadom i hranom iz Sjedinjenih Država, Kine, Španije i drugih zemalja stižu na Haiti, dok još mnoge druge zemlje obećavaju pomoć.

Donatori širom svijeta šalju spasilačke ekipe, liječnike i hitne zalihe hrane na Haiti, gdje još uvijek mnoga ljudska tijela leže na ulicama glavnog grada Pot-au-Princea, nakon ogromnog potresa.

Zašto je Haiti zemlja katastrofa?
Svijet ujedinjen u pomoći Haitiju
Potres na Haitiju rušio zgrade, veliki broj žrtava (VIDEO)

voanews.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak