Bijela kuća odbacuje tvrdnje da su sankcije krive za pad helikoptera iranskog predsjednika

1
Anadolija
Bijela kuća odbacuje tvrdnje da su sankcije krive za pad helikoptera iranskog predsjednika

Bijela kuća je u ponedjeljak, 20. maja, odbacila tvrdnje da su američke sankcije krive za fatalni pad iranskog helikoptera koji je prevozio predsjednika Ebrahima Raisija, ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana i druge zvaničnike.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby nazvao je optužbe "potpuno neutemeljenim", tvrdeći da SAD nije utvrdio uzrok nesreće u nedjelju, 19. maja, iako su iranski izvori ukazali na gustu maglu u području gdje je pala letjelica.

"Iranski zvanični izvori navode loše uslove letenja kao razlog za zabrinutost, posebno maglu. I svaka zemlja, bez obzira koja, ima odgovornost, sopstvenu odgovornost, da osigura sigurnost i pouzdanost svoje opreme, i to uključuje civilno vazduhoplovstvo", rekao je Kirby novinarima.

Dnevnik Radija Sarajevo | Dizdar: "Slovo Gorčina" – Maku u čast

Dodao je kako "nije iznenađujuće da će iranski režim još jednom pronaći način da pokuša okriviti Sjedinjene Američke Države za probleme koje sami stvaraju".

Helikopter u kojem su bili iranski predsjednik Raisi te ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rehmati i voditelj molitve petkom u gradu Tabriz imam Ayatollah Al-Hashem, u nedjelju se srušio zbog vremenskih uslova dok se vraćao sa ceremonije otvaranja brane na granici sa Azerbejdžanom. Kasnije je potvrđeno da u nesreći nije bilo preživjelih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak