Biden u Izraelu: Ne morate biti Jevrej da biste bili cionist

0
AA

Američki predsjednik Joe Biden doputovao je u srijedu u posjetu Izraelu, u okviru trodnevne turneje regiji, a riječ je o njegovoj prvoj posjeti Izraelu u ulozi predsjednika Sjedinjenih Američkih Državama, javlja AA.

Izrael je prva Bidenova stanica u okviru trodnevne turneje tokom koje će boraviti i u Palestini i Saudijskoj Arabiji.

Biden je avionom "Air Force 1" sletio na aerodrom "Ben Gurion" u Tel Avivu, gdje su ga svečano dočekali izraelski predsjednik Isaac Herzog, premijer Yair Lapid i te bivši premijer te zemlje Naftali Bennett.

Hoće li napadnuta zastupnica Elzina Pirić dobiti policijsku zaštitu? Evo šta kaže ministar Isak

Izraelski premijer Lapid izjavio je da Bidenova posjeta nije samo službena nego i "lična posjeta", jer, kako je rekao, "odnos s Izraelom uvijek bio je bio ličan".

Joe Biden: Dok sam ja na čelu države, abortus neće biti zabranjen

Obraćajući se Bidenu, Lapid je rekao:

"Jednom ste se opisali kao cionist. Rekli ste da ne morate biti Jevrej da biste bili cionist. Bili ste u pravu. Vi ste veliki cionist i jedan od najboljih prijatelja Izraela ikada."

Biden je tokom obraćanja kazao kako je sretan što je ponovo s prijateljima i da mu je čast posjetiti nezavisnu jevrejsku državu Izrael.

Podsjetio je na svoje riječi tokom njegove ranije posjete Izraelu: "Rekao sam tada, a ponavljam i sada: ne morate biti Jevrej da biste bili cionist."

Naglasio je kako je ovo njegova deseta posjeta Izraelu u karijeri.

"Sada kao predsjednik s ponosom mogu reći da su naši odnosi s državom Izrael dublji i jači", poručio je Biden, te nastavio:

"Ovom posjetom još više učvršćujemo našu povezanost. Naglašavamo nepokolebljivu predanost Sjedinjenih Američkih Država sigurnosti Izraela, uključujući zajednički rad s Izraelom na najnaprednijim svjetskim odbrambenim sistemima."

Podvukao je da će nastaviti unapređivati ​​integraciju Izraela u regiji.

"Kako bismo produbili našu ekonomsku saradnju na Bliskom istoku i Indopacifiku, proširit ćemo angažmane kao što je novi 'I2U2 Samit' koji će okupiti SAD, Izrael, Ujedinjene Arapske Emirate i Indiju. Veći mir, veća stabilnost, bolji odnosi ključni su za sve narode u regiji", rekao je Biden.

Naglasio je također kako će tokom ove posjete razgovarati o mojoj podršci dvodržavnom rješenju.

"Iako znam da se to neće dogoditi u bliskoj budućnosti, po mom mišljenju ovo ostaje najbolji način da se osigura jednakost slobode, prosperiteta i demokracije za Izraelce i Palestince", poručio je Biden.

Ističući da će posjetiti Historijski muzej holokausta Yad Vashem kako bi "odali počast i nikad zaboravili" Jevreje koji su izgubili živote u holokaustu, Biden je podvukao da će se nastaviti boriti protiv otrova antisemitizma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak